Що насправді отримали українці під виглядом пенсійної реформи
08.11.2017 09:33

Пенсійна реформа в Україні є не зовсім реформою: вона не вирішує проблем, які пов'язані з самою безнадійністю пенсійної системи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Коментуючи заяву Юлії Тимошенко щодо того, що пенсійна реформа забрала у людей десятки мільярдів гривень, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, Тимошенко не економіст. У мене є великі сумніви навіть щодо її вищої освіти. Спробуйте знайти хоча б одного її одногрупника з її навчання на економіста в Дніпропетровському університеті. Тобто вона не економіст, і коли починається розмова про економіку, вона плутає елементарні дефініції, і саме це мене спонукало до думки, що вона не має базових знань щодо економіки».

За словами економіста, пенсійна реформа в Україні є не зовсім реформою. І не тому, що там найбільш ключове і найбільш важливе з того, що зробили, це підвищення пенсійного стражу.

«Мене там якраз влаштовує те, що не влаштовує Тимошенко. Її не влаштовує підвищення стажу для отримання мінімальної пенсії, а я якраз вважаю, що, навпаки, це єдине, що там корисного було зроблено, бо це справді абсурдна ситуація, коли людина може пропрацювати 15 років, отримувати пенсію за віком, при тому, що вона, дай бог їй здоров'я, може жити на пенсії ще 20-30 років. Так жодна система витримати не може. Інша справа, що це не пенсійна реформа, тому що вона не вирішує проблем, які пов'язані з самою безнадійністю пенсійної системи. Вона залишатиметься дуже дефіцитною і дуже неефективною», - зазначає експерт.

«Я не вважаю доречним таку систему зберігати в існуючому вигляді, її потрібно міняти, і кардинально міняти з тієї точки зору, щоб солідарна пенсійна система забезпечувала лише соціальний мінімум. І держава має забезпечити той мінімум, щоб бути впевненим, що людина, яка виходить на пенсію, не померла з голоду. Все інше має бути абсолютно добровільним вибором людини», - додає аналітик.

За словами Кушнірука, завдання полягає в тому, щоб зменшити внески до солідарної пенсійної системи, зменшивши у той же час тиск на економіку і на суб'єктів господарювання: «Ми їх виведемо з «тіні», а це, в свою чергу, підніме офіційні зарплати, що скоріше буде позитивно впливати як на розвиток економіки, так і на поповнення тієї ж самої солідарної пенсійної системи. Але цього не зробили. У мене є претензії».

Також, за словами співрозмовника видання, в Україні треба провести нарешті приватизацію.

«Держава має залишати за собою до 100 найбільш стратегічних підприємств, і на цих підприємствах забезпечити прозоре управління з прозорою системою нагляду за менеджментом і контроль за результатом. Все інше має бути розпродано. Те саме стосується й земельної реформи. Я категоричний прихильник того, щоб ця реформа була проведена. Та модель аграрного сектору, яка є, вона фактично в інтересах українських олігархів», - зазначає експерт.

Борис Кушнірук також не залишив без уваги тезу щодо того, що «Порошенко готовить когось собі на заміну».

«Щонайменш, наївно, знаючи об'єктивність Петра Олексійовича, уявити, що він когось готує собі на заміну. Крім того, якщо подивитись всі останні соцдослідження, то ніякого особливого просідання у Порошенка немає. Рейтинг невеликий, але він на тому рівні, як і у всіх інших. Тобто кращій, ніж у всіх інших, просто це показує загальну недовіру українського суспільства до українського політикуму. Але це не питання моменту, коли почнуться виборчі кампанії і з'ясується, що доведеться обирати між тими ж Порошенко чи Тимошенко. І у мене є великі сумніви, що у народу не вистачить розуміння, що за Тимошенко голосувати не можна. Тому з цього приводу я б не турбувався до середині наступного року. Ось в середині наступного року можна буде подивитися на розклади, хто може реально претендувати на президента. На сьогоднішній момент я би цього не робив», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, за словами Юлії Тимошенко, пенсійна реформа забрала у людей десятки мільярдів гривень.