Україна нарешті розпочала створювати власний гуманітарний ринок
10.11.2017 09:21

Завдяки квотам на радіо виявилося, що в Україні багато виконавців: відбувається дуже добра перебудова нашого музичного ринку і побудова власного гуманітарного ринку. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український журналіст, ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.

За словами нашого співрозмовника, впровадження закону про квоти - це нормальна ситуація захисту гуманітарного простору нацбезпеки України.

«Ми могли це бачити на прикладі Франції в питанні англосаксонської культури і захисту свого національного простору. Це добре було видно по сусідах: всі йшли методом квотування. Тому що реалії полягали в тому, що наш публічний простір — FM-ки, носії аудіопродукції абсолютно були зорієнтовані за принципом “купи-продай”, тобто “ми втюхаємо туфту, ви її купите”, починаючи від піратської Петрівки і закінчуючи FM-ками і магазинами. Відповідно, це була суміш шансону і московської попси. Українська музична продукція просто не поступала через FM-ки до людей, відповідно, не мала запиту, своєрідний буфер-блокада. Я вже не говорю про те, що взагалі частина радіостанцій були максимально орієнтовані, бо там сиділо совково-ватне керівництво, котре, в принципі, все життя любило їсти лайно і займалося саме пропагандою лайна, і ставило додаткові перешкоди для українських виконавців», - пояснює експерт.

За словами журналіста, квоти були свого роду можливістю пробити цю стіну.

«Від того якість менеджменту і керівництва сотень FM-ок не змінилася. Більшість з них були тупими людьми совкового бекграунду і московської попси, вони такими і лишилися. Але це їхнє право — сидіти і їсти ложкою поп-лайно, але вони не мають право пропагувати його. Тепер є закон про квотування. Закон просто напросто зняв цей бар'єр. Насправді музичної і іншої продукції було безліч, просто вона жила окремим життям — фестивальним життям, інтернет-торентів. Тобто існувало якби два паралельних життя. А тепер після закону про квоту слухач нарешті почув, принаймні, частину цього», - пояснює Чайка.

Все одно, продовжує експерт, ми бачимо, що на радіостанціях не можуть вийти далі, ніж прокрутити 10 разів “Океан Ельзи” або “Другу ріку”.

«Тобто на рівні п'яти пальців щось запам'яталось музичним продюсерам, музичним редакторам і директорам тих FM-ок. Все одно вони не можуть вирватися. Але вал української продукції був ще в 90-х роках. Він не мав доступу до слухача каналами публічними - FM-ками, він жив окремо. Зараз просто квоти оприлюднили, і ми виявили, що у нас багато виконавців, багато молодих. Для деяких молодих виконавців нарешті з'являється конкуренція. Реально для того, щоб розробити український тур, треба виграти конкуренцію у слухачів. Це дуже добра перебудова свого музичного ринку, це побудова свого гуманітарного ринку», - констатує наш співрозмовник.

На думку Романа Яайки, українські музиканти нарешті почнуть отримувати з публічної прокрутки достатньо грошей для того, щоб записуватися.

«Ситуація змінюється. Виявилось, що у нас купа талановитих людей, просто всі ті фільтри в вигляді законів мас-медійного виробництва створювали ці бар'єри. Запрацювали квоти. Запрацює нормально режим роялті: тобто йдеться про закон конвеєра. Чим більше грошей, тим більше продукту, тим більше молодь захоче цим займатися», - додає шоумен.

Та ж ситуація, за словами Чайки, і з кіно.

«Раніше було легше купити руссо-лайно в вигляді серіалу з ментами і ще якимось бандитами, ніж, наприклад, знімати. Зараз затвердили закон, останні ми в Європі, якім є пільгове, без ПДВ, виробництво українського кіно. Побачимо більше кіно. Держкіно і так запустило непоганий конвеєр, а бажаючих зніматись і знімати, я думаю, у нас завжди вистачало, просто до того вони перебували на “хлібах” - на озвучках або на “руському рублі” для того, щоб знімати тупі серіали за дешевше на московський ринок», - каже співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що згідно з перехідними положеннями закону №1421-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій", з 8 листопада радіостанції зобов’язані транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 30% пісень українською мовою (раніше було 25%).