Перевірте свої гроші просто зараз! Нацбанк у паніці через спритних шахраїв
10.11.2017 12:12

Департамент грошового обігу Національного банку України повідомив про вилучення з обігу неплатіжних купюр номіналами 200 гривень зразка 2007 року та 500 гривень зразка 2006 року.

Про це повідомляє "Стіна".

Відомо, що ці купюри витончено підробили. Шахраї збирали неплатіжні "двохсотки" та "п'ятисотки" з шести частин від різних справжніх банкнот, склеюючи прозорою липкою стрічкою (можливо скотчем).

Фальшиві купюри можна визначити за відсутністю серійного номера, який в обов'язковому порядку повинен бути на банкноті. Шматки справжніх купюр, які використовували для виготовлення фальшивок, були площею менше 55% від початкового розміру.

Відомо, що вперше підроблені банкноти знайшли в одному з терміналів в Івано-Франківську. Судячи зі всього, шахраї зараховували фальшиві гроші на електронні рахунки саме через термінали самообслуговування. Ті купюри, з яких виготовляли підроблені гроші, швидше за все, обмінювали у банках, як значно зношені на загальних підставах.

Банкноти 200 гривень 2007 року виготовлялися на спеціальному папері з рожевим відтінком, що відповідає переважаючому кольору банкноти, з багатотоновим водяним знаком у вигляді портрета. Крім того банкнота містить захисну стрічку й захисні волокна, мікротекст, антисканерну сітку, рельєфні елементи, приховане та суміщене зображення, оптично-змінну фарбу, орловський та райдужний друк.

Купюру 500 гривень 2006 виготовляли на спеціальному тонованому папері бежевого відтінку, що відповідає переважаючому кольору банкноти, з багатотоновим водяним знаком у вигляді портрета. Крім того банкнота містить інші елементи захисту: антисканерну сітку, захисну стрічку, мікротекст, невидимі захисні волокна, суміщене зображення, рельєфні елементи, райдужний та орловський друк, флуоресцентний та магнітний номери, світлий елемент.