Юрчишин: Україні варто переходити від експорту зерна до експорту спагеті. І ось чому
13.11.2017 12:22

Попри складнощі, міжнародні фінансові інститути не відмовляються від співпраці з Україною і продовжують фінансувати певні проекти, хоча результативність і ефективність цих проектів викликає у всіх сумнів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи прибуття до України президента Всесвітнього банку Джима Йонг Кіма, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, добре, що такі контакти відбуваються. Це сам по собі позитивний факт. Потрібно підтримувати співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами. Так само дуже важливим є те, що, попри складнощі, які у нас є, міжнародні фінансові інститути не відмовляються від співпраці з Україною і продовжують фінансувати певні проекти, хоча результативність і ефективність цих проектів викликає у всіх сумнів. Періодично ми бачимо інформацію про те, що Україна не використовує всі кошті, не реалізує замовлені проекти і таке інше».

Що ж стосується інвестиційного клімату, то Юрчишин звертає увагу на такій індикатор, як «приплив іноземних інвестицій».

«Інвестиційний клімат, на жаль, не отримав тих стимулів, тієї підтримки, на які очікувалось. Один з чинників чи один з інструментів покращення інвестиційного клімату — це приватизація. Останні 3-4 роки приватизацію законсервовано. З року в рік ми пишемо надходження від приватизації в бюджет 17 мільярдів, і з року в рік в кращому випадку ми виконуємо цей показник на 10%, хоча кожен рік приймаються закони про приватизацію і таке решта», - зазначає економіст.

Крім того, продовжує експерт, Україна не може пишатись стійким податковим полем.

«Кожного року відбуваються суттєві зміни — комусь додають пільги, у когось забирають. Це, звичайно, жодним чином не може сприяти покращенню інвестиційного клімату. На жаль, перелік цей не повний, але як раз він і вказує на те, що Україні потрібно більше докладати зусиль до реальних практичних дій, а ніж розмірковувати про те, якій високий у нас потенціал і які гарні у нас можуть бути проекти», - каже співрозмовник видання.

«Агросектор — це якраз, на жаль, одна з небагатьох сфер, але добре, що вона є, яка може дійсно мати для України гарне значення, в тому числі як для загального виробництва, так і для експортного потенціалу. Якщо ми візьмемо дійсно реальні сфери, які можуть цікавити іноземних інвесторів і які важливі для розвитку України, - це, звичайно, агросектор, інформаційні технології і інфраструктура. Це взаємопов'язане, але якраз в частині агросектору це добре, але треба, щоб тут відбувалися якісні зміни, в тому числі той же агросектор не може розвиватися за слабкою інфраструктурою, а поки ще вона слабка», - додає Василь Юрчишин.

За словами експерта, Україна має потенціал і має здобутки.

«А попри те, що часто ставлення до агросектору буває скептичне, другорядне, то тут не потрібне забувати, що продовольча проблема у світі посилюватиметься, продукти харчування іноді можуть здешевлюватись, але матимуть тенденцію до дорожчання, особливо ті продукти, які належать до т.з. органічної групи. Якщо Україна перейде від експорту сировинних і напівсировинних товарів, або товарів низької доданої вартості, є така теза — від експорту зерна перейти навіть не до експорту борошна, а до експорту спагеті. Тобто навіть у цій сфері є значний потенціал до підвищення продуктивності, товарів з відносно високою доданою вартістю. А це все теж має ґрунтуватися на інвестиціях, на тій самій інфраструктурі, і звичайно, тут без іноземних інвестицій і технології важно обійтися», - резюмував економіст.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Президент Всесвітнього банку Джим Йонг Кім почав дводенний візит в Україну, під час якого планує зустрічі з керівництвом країни.