Сиротюк: На Донбасі може з'явитися новий троянський кінь, «підкований» росіянами
17.11.2017 09:09

Росія є агресором, а Білорусь є союзником агресора. Ми будуємо демократичну країну, а Лукашенко будує «сучасну Албанію». Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, правого народний депутат України 7 скликання Юрій Сиротюк.

Коментуючи ініціативу білоруської сторони направити миротворчий контингент на Донбас, наш співрозмовник зазначає наступне: «Дуже складно говорити, на скільки в даної ситуації білоруський режим готовий біти нейтральним миротворцем, бо може так бути, що міжнародне товариство висловиться проти участі Росії, і тоді під виглядом білоруських військ можуть зайти ті сами росіяни».

За словами Сиротюка, варто розділяти білоруський народ і білоруський режим.

«Немає в світі більш дружнього до українців народу і більш давнього союзника, ніж білоруси. Ми ніколи не воювали, це завжди був до нас дуже дружній народ, братній народ. Засновник їхньої держави, фактично білоруський князь Брячислав був онуком Володимира Великого, тобто нас з білорусами багато що з'єднує», - каже експерт.

У той же час, продовжує політик, білоруський політичний режим назвати союзником України відверто не можна, тому що це є режим у складі союзної державі з Росією.

«Їхня безпекова і воєнна політика інкорпорована, тісно пов'язана з російською політикою. Росія є агресором, а Білорусь є союзником агресора. Лукашенко є авторитарним правителем. Ми будуємо демократичну країну, а Лукашенко будує якусь сучасну Албанію — країну, яка знаходиться в Європі, але не є європейською за формою і за змістом», - зазначає наш співрозмовник.

«З іншого боку, Лукашенко намагається грати роль двуликого Януса. Розуміючи, що він може бути повністю поглиблений Росією, і ця опереткова незалежність може для нього закінчитися, Лукашенко намагається будувати баланси, одночасно дивлячись на Захід. В даному випадку Лукашенко був ініціатором Мінського формату, коли столиця Білорусі стала майданчиком для діалогу між протиборчими сторонами, Заходом і Росією. Тут він грає на свою внутрішню гру, щоб повернутися в міжнародну політику, бо він був фактично ізгоєм в Європі, підданим санкціям, з яким не спілкувалися», - додає Сиротюк.

За словами експерта, якщо Білорусь буде демонструвати, що введення миротворчого контингента на Донбас - її власна незалежна позиція, то гіпотетично такій варіант можна розглядати.

«Якщо ж ми говоримо про Білорусь, яка є частиною безпекової політики Росії, яка проводить з Росією спільні навчання, які планують окупацію балтійських країн, то в цьому форматі така розмова неможлива, бо це може бути такій “троянський кінь”, коли під виглядом білоруських миротворців зайдуть, а точніше, залишаться ті самі російські окупанти», - зазначає наш співрозмовник.

«Ми можемо говорити про те, що для нас важлива роль Білорусі, хоча ми знаємо, що зараз в Білорусі хапають українських громадян і передають їх Росії. І це не свідчить про незалежність і незаангажованість Білорусі. А останнє голосування по Криму в Раді ООН, коли Білорусь голосувала проти, свідчить про те, що Білорусь все-таки є сателітом Росії», - резюмував Юрій Сиротюк.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Білорусь готова направити миротворчий контингент на Донбас.