Політик Степан Гавриш розповів, чому справа «Сім'ї» ще досі не розкрита
22.11.2017 13:37

«Постмайданна влада, яка скористалася Революцією Гідності і стала біля керма, дискредитувала саму ідею революційних мас, що стояли на Майдані. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

Коментуючи зволікання Луценко з передачею до суду справ «Сім'ї» Януковича, наш співрозмовник зазначає наступне: «Фактично ми обрали представників цієї декоративної сцени, які ще тоді вдавалися до чисельних маніпуляцій, з одно боку, проводячи переговори з Януковичем, а з другого боку, фактично підтримуючи революційні пориви людей покінчити з ним. І ця криза політичної моралі і ідеї залишається і по цей час».

Очевидно, зазначає Гавриш, що влада постійно маніпулює суспільством, веде за його спиною сепаратистські переговори, і в зв'язку з тим у неї зв'язані руки.

«Українська влада не може приймати жодних рішень сьогодні, бо її руки зв’язані чисельними змовами з Януковичем, його оточенням і його покровителями в Москві. Крім того, влада не може діяти, бо на меті в неї не розбудова постреволюційної України, яка б відповідала не лише демократичним очікуванням, а й національній програмі, з якою люди вийшли на Майдан, а побудова програми державності, заснованої на справжніх цінностях, а не на інтересах купки людей», - зазначає політик.

На думку нашого співрозмовника, сьогоднішня влада змушена весь час користуватися послугами тих, хто стояв по ту сторону Майдану, хто був організатором і виконавцями масових вбивств, маючи на увазі “Небесну сотню”, катувань людей, тих, кого вивозили у ліс, знущалися над ними, тих людей, які приймали антидемократичні закони, направлені на придушення свобод, прав людини і демократії.

«Що стосується розслідування справи “Небесної сотні” і тяжких злочинів, вчинених на Майдані, катування, викрадення людей, примушування їх до вчинення різноманітних дій, які не відповідають гідності, то треба сказати, що це одна з самих ганебних і чорних сторінок в історії нинішньої політичної системи, влади, яка не просто не спромоглася розслідувати, а й демонстративно відмовилася від такого розслідування», - додає професор.

Степан Гавриш нагадує, що при минулих генеральних прокурорах зникли справи відносно тих резонансних подій на Майдані, які мали місце. Їх так і не вдалося знайти і про це свідчать прямі висновки очільників Генеральної прокуратури.

«Ми також можемо згадати про ситуації, коли іноземні журналісти робили зйомки з різних місць і показували підготовку снайперів для розгону Майдану, показували обличчя снайперів, показували керівників і власне тих офіцерів, які організовували стрілянину проти беззбройних протестуючих. І більша частина тих людей залишилися поза увагою слідчих органів. Треба сказати, що це не піддається жодному поясненню, що тільки одна людина заслуговує реального терміну позбавлення волі, і то це людина, яка не має безпосереднього відношення до “Беркуту”, до спецпризначенців СБУ, які вчиняли подібні дії», - каже експерт.

За словами політика, згідно Кримінально-процесуального кодексу, як і сьогодні, раніше давався чотирирічний термін, коли слідчі функції Генпрокуратури мало замінити Бюро розслідувань, але влада на чолі з керівництвом держави свідомо затягувала цей процес, намагаючись всіляко зберегти репресивні функції Генеральної прокуратури, яка сьогодні є політичним органом у президента і яка фактично виконує всі його політичні вказівки.

«Очевидно, що одна з цих функцій полягала в утримуванні ситуації навколо розслідування справ Майдану під сукном. Так воно й має місце, оскільки справи реально не розслідуються. Нам невідомі ні результати експертиз, які були проведені, ми не мали жодного брифінгу слідчої групи, ми не маємо також реального звіту Генпрокурора, який недавно вдався до чергового запиту до суспільства і просить, аби попри всі обставини йому залишили розслідувати справу Майдану», - додає експерт.

Степан Гавриш вважає, що це було абсолютною помилкою.

«Передача тієї справи ДБР приведе до того, що її взагалі не будуть розслідувати. Вона й сьогодні не розслідувана. У нас є ризик, але й є надія на те, що існують незаангажовані слідчі, які не будуть сидіти на телефоні з Банковою і доведуть цю справу до кінця», - впевненій професор.

Наш співрозмовник наголошує, що якщо б цю справу розслідували, ми б мали сьогодні не лише фільм телекомпанії Берлусконі, в якому вказується, що снайперами були якісь грузини з литовськими і американськими інструкторами, а ми б мали чітку і ясну картину. І ніхто б не посмів би сьогодні маніпулювати ситуацією, зловживати нею і використовувати її для гібридної війни проти України.

«Саме ця пасивність українських політиків, які напряму керують правоохоронними органами України, котрі вже розвалені, не дієздатні для того, щоб приймати подібні рішення, саме вона не дозволяє нам рухатись вперед», - резюмував політик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що генеральний прокурор Юрій Луценко не впорався з обіцянкою до листопада 2017 року передати до суду справ оточення Віктора Януковича, причетного до масових убивств людей у ​​Києві в 2014 році.