Даниленко розповів, чого саме треба очікувати українцям від саміту «Східного партнерства»
23.11.2017 08:27

Треба не перебільшувати очікувань від саміту «Східного партнерства» і не плутати, що це є безпосереднім кроком чи прямою дорогою до членства Україні в ЄС. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Напередодні саміту «Східного партнерства», який відбудеться у Брюселі, наш співрозмовник нагадує, що самі його господарі підготували брошуру, де розвінчуються 10 міфів про Східне партнерство. І один з них те, що це не є абсолютно прямою дорогою до ЄС.

«Давайте не будемо покладати надмірних сподівань на цю подію. Власно кажучи, ми повинні повсякчас підтримувати дискурс про європейське прагнення України, про те, що ми поділяємо європейські цінності і готові їх захищати. Це високі мотиви, але вони потрібні як для України, так і для ЄС. Цей майданчик був створений просто для пошуку нових форм інтеграції країн на схід від кордонів ЄС», зазначає громадський діяч.

На думку Сергія Даниленко, ми не повинні демонструвати цю платформу як агресивну противагу Росії, бо це також потрібно буде засвідчити.

«Ми маємо усвідомити ту обставину, що ЄС зараз шукає нових форм певної поступальної еволюційної трансформації в зв'язку з тими викликами, які припали зараз на його долю — в зв'язку з імміграцією, Брекзитом, з популізмом в європейському просторі. Тому ми повинні усвідомлювати, що і в теоретичній, і в практичній частині ми невдовзі побачимо нові форми взаємодії країн ЄС зі своїми східними сусідами, які будуть максимально наближені за своїми інституціональними, конституційними, дипломатичними, культурними, економічними ознаками до членства. Але це не буде наше членство. Тобто йде зараз пошук нових форм взаємодії. Знімемо з порядку денного негайний вступ до ЄС — і тоді нам легше буде спілкуватися з приводу перспектив Східного партнерства», зауважує наш співрозмовник.

За словами Даниленко, звичайно, такий представницький рівень має визначити, принаймні у політичних заявах, на якому щаблі залишаються союзники України — хто союзник, а хто лише декларує.

«Це платформа, яка допоможе засвідчити регіональне лідерство України у взаємодії країн Східного партнерства з ЄС. Ми бачимо зараз напруження на західних кордонах України. У зв'язку із певними трансформаціями в нашій державі виникло напруження з нашими сусідами. Це стосується і мовного питання, і історії, і економічних відносин, і тих реформаційних процесів, які проходять в Україні. Щоб звірити наші позиції, щоб спробувати прибрати політичні нашарування з них, зайві політичні амбіції — ось задля цього і потрібний нам цей форум, потрібна динаміка в цьому процесі, тому що обговорення спільних питань і є цим рухом. Це не обов'язково приведе нас до ЄС, але, безсумнівно, нас наблизить», - констатує наш співрозмовник.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, президент Порошенко «на полях» саміту «Східного партнерства» у Брюсселі збирається зустрітися з президентом Азербайджану.