Матвіенко розповів, як в Україні борються з корупцією, розмножуючи її
23.11.2017 12:10

Замало створювати репресивні органи там, де корупція – це частина культури. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів політичний експерт Константин Матвіенко.

Коментуючи появу доказів причетності екс-міністра доходів до державної зради, наш співрозмовник звертає увагу на те, що ця влада обіцяла розслідувати справи «Сім’ї», але ми на жаль нічого не знаємо про хід розслідувань, хоча вони, безумовно, важливі, тому що загалом такого плану злочини надзвичайні для держави.

«А чи будуть вони розслідувані, з огляду на цілковиту заплутаність повноважень раніше в силових органах і в нещодавно створенних, і величезну неповороткість української судової системи з незрозумілою перспективою так званої судової реформи», - зауважує експерт.

Зі слів нашого співрозмовника, вже всі терміни минули, коли мали підписати зміни до трьох кодексів і ряду законодавчих актів, які являють собою судову реформу, але це якось зависло у повітрі всупереч закону. Відтак, чи будуть розвиватися ці справи, відповіді не має.

«З корупцією неможливо боротися репресивними засобами. Корупція — це частина культури, це середовище існування. Відповідно, скільки би ми не створювали репресивних органів, корупція нікуди не подінеться. Щоб подолати її, необхідно подужати тіньову економіку. Щоб скрутити роги тіньовій економіці, необхідно легалізувати ринок праці, а для цього, потрібно представити прозоре законодавство, передусім, щодо оподаткування найманих робітників і роботодавців. Ну і, звичайно, встановити нормальні умови цієї праці», - зазначає Матвієнко.

На думку нашого співрозмовника, саме тому корупція — це абсолютно невід'ємна частина тієї системи, яка на ній створена.

«В нашому випадку ця система всередині самої себе намагається створити антикорупційні установи, які водночас являють собою корупціогенні органи. Тобто розмножуючи такі силові установи, ми розмножуємо водночас і корупцію, а не боремося з нею», констатує експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що проти екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка почали нове розслідування.