Генерал Анатолій Лопата: Держава переклала повноваження уряду на плечі міністра оборони
29.11.2017 09:27

Україна допустила велику помилку в створенні своїх власних Збройних сил. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи появлення в Міноборони України нового підрозділу, наш співрозмовник зазначає, що суть проблеми полягає у фактичному перекладенні державою повноважень уряду на плечі міністра оборони України, а це неправильно.

«Збройними силами не повинен займатися тільки міністр оборони, він може братися за цю справу в тому числі. Найперше, чим повинна була б займатися держава, це створенням відповідної кваліфікованої комісії під керівництвом прем'єра і у складі нашого уряду. А міністр оборони, звичайно, повинен вже до цього долучитися, як Рада безпеки і оборони», - додає генерал.

На думку нашого співрозмовника, сказати, що в Збройних силах немає фахівців, які б дбали за нормальну побудову такого війська, було б неправильно. Такі фахівці є, і вони перебувають насамперед в Генеральному штабі.

«Чому вони знаходяться в Генеральному штабі? Тому що там є ті, хто безпосередньо керують Збройними силами, їх формуванням. І краще людини, яка переймається проблемами підрозділив, що виконують бойові завдання, звичайно, немає», - впевнений колишній начальник Генерального штабу ЗСУ.

«Тому таким людям повинно бути довірено створити пропозиції, які узагальнюються у Генеральному штабі, додається, звичайно, непрофесійна точка зору Міністерства оборони, тому що воно повинно тільки забезпечувати діяльність Збройних сил, і керує всім цим процесом начальник Генерального штабу. То колективний мозок нашої держави у військових справах. Потім ці узагальнені пропозиції від Генштабу, Міністерства оборони України передаються фахівцям, які опрацьовують усе у Раді безпеки і оборони, а також і в уряді», - констатує Лопата.

Зі слів нашого співрозмовника, не можна довіряти створення Збройних сил тільки військовим, тому що вони, з огляду на їх потреби, будуть завжди завишати, а забезпечувати повинна буде держава, цивільні забезпечують.

«Саме тому профільні міністри повинні видати свої можливості, а це потенціал військово-промислового комплексу, Міністерства сільського господарства, Міністерства легкої промисловості і т.і. А це система матеріального забезпечення, над якою працює вся держава. Тому прагнення і думки військових опрацьовуються можливостями цивільних структур і в поєднанні приходять до висновку, що ми можемо зробити дійсно цього року, в наступні 2-3, в п'ятирічку, на 10 років, на 15 і 20 років», - додає генерал.

«Якщо ми так не працюємо, це так і є, то ми й прийшли до того стану, в якому перебуваємо. Ми мали озброєння на весь люд нашої країни. На кожну дорослу людину ми мали по дві одиниці озброєння стрілецького. А сьогодні радіємо тому, що нам на 1 млн 800 тис. пропонує — хто? - Прибалтика! Куди ж поділися мільйони одиниць стрілецької зброї? Суть: про минуле треба говорити трошки менше, цим повинні займатися прокурор і слідчі, а професіонали повинні підіймати військово-промисловий комплекс і розвивати кожний рід Збройних сил, і тоді армія буде гарантом нашої незалежності», - резюмував наш співрозмовник.

Нагадаємо, згідно повідомлення пресс-служби Міноборони, в Україні буде створено підрозділ, який займатиметься питаннями реформування українського війська.