Важливі угоди вже підписано: Політолог Яхно прокоментувала гучну заяву Порошенка
04.12.2017 11:55

Якщо б питання щодо вступу в НАТО сьогодні виносилося б на референдум, воно б мало більше прихильників, ніж ту кількість, яку показували соцопитування по відношенню до Альянсу три роки тому. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла політичний експерт, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

За словами нашої співрозмовниці, після війни та анексії Криму питання безпеки стало дуже гострим, адже всі побачили, що міжнародне право та міжнародні договори не здатні забезпечити країну від агресії з боку іншої держави.

Коментуючи заяву президента України Петра Порошенка про те, що у досяжному майбутньому на українців чекає референдум не лише про вступ до НАТО, але й про членство в Євросоюзі, політолог зазначає наступне: «Зараз неможливо прогнозувати коли саме це відбудеться, адже наміром провести такій референдум ми озвучуємо, по суті, в першу чергу напрямок і спрямування України, в тому числі в безпековій складовій. Мі знаємо, що до 2014 року, до анексії Криму і військових дій на Донбасі, у України був позаблоковий статус, і всі звинувачення у тому, що НАТО наближається і що якась була загроза НАТО в Криму чи ще десь, вони є неактуальними хоча б з цієї точки зору».

«Невідомо, як довго цей позаблоковий статус зберігався б і як довго ніхто б з політиків не ініціював такі зміни, і на рівні суспільства ми теж не могли говорити, що таку повну підтримку мала ініціатива щодо вступу в НАТО. Зараз, після усіх сумних і страшних подій, очевидно, що виникло питання безпеки, і його так чи інакше треба вирішувати. Адже ми побачили, що міжнародне право, міжнародні договори (в тому числі і Будапештський меморандум) не здатні забезпечити країну від агресії з боку іншої держави», - додає Олеся Яхно.

Таким чином, констатує експерт, абсолютно природним, правильним і закономірним є те, що зараз ставиться питання щодо безпеки на глобальному рівні: це стосується і НАТО, і питань на регіональному рівні.

«Я маю на увазі співпрацю з країнами Балтії, Польщі і іншими, адже це теж обговорюється, не на рівні якихось блоків, але як відповідь на певні безпекові виклики. І Україна про це говорить. Якщо я не помиляюсь, в одному з виступів Порошенка йшлося про те, що Будапештський меморандум нам не допоміг, найкраща ставка — це власна армія і обороноздатність. До речі, той же Курт Волкер в нещодавньому інтерв'ю зазначив, що від можливого просування в рамках Донецької і Луганської області Росію зупинила в тому числі сама українська армія, яка вже стала зовсім іншою», - каже наша співрозмовниця.

За словами Яхо, ініціюючи подібний референдум, держава чітко демонструє своє спрямування.

«На рівні співпраці з НАТО, яку ми спостерігаємо сьогодні, мені здається, що з Україною, як не є країною-членом альянсу, цей рівень, мабуть, найвищий серед інших країн. І я вважаю, що ця співпраця, навіть якщо Україна не є членом альянсу, зростатиме в будь-якому разі. Ми знаємо, що активно проводяться навчання, крім того, Україна підписала ряд двосторонніх договорів з окремими країнами НАТО, в тому числі щодо співпраці у воєнної сфері. Якщо немає якогось особливого статусу на юридичному рівні, де-факто він все ж таки є», - зазначає політолог.

Що ж стосується настроїв серед населення, то, на думку експерта, останнім часом вони теж змінилися в бік прихильності до Альянсу.

«Тому на якому етапі буде проведено цей референдум, я думаю, це не так важливо, тому що це не перспектива місяця-двох. Найважливіше - посилення власних стандартів, наближення їх до НАТОвських і активна співпраця. Я думаю, що думка суспільства на боці якогось безпекового формату, зокрема НАТО. То, що на святкуванні Дня незалежності України були присутні міністри оборони значною частиною країн НАТО, це теж певний показник. Тому я думаю, що якщо б виносилося це питання на референдум, воно б, принаймні, мало більше прихильників, ніж ту кількість, яку показували соцопитування по відношенню до НАТО, скажімо, три роки тому. Ініціатива є правильною в будь-якому випадку», - резюмувала Олеся Яхно.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що президент Порошенко пообіцяв українцям референдум не лише про вступ до НАТО, але й про членство в Євросоюзі у досяжному майбутньому. Про це він заявив на урочистостях до Дня працівників прокуратури.