Економіст Боярчук пояснив, чому насправді Україні не отримала 600 млн євро від ЄС
05.12.2017 14:36

600 млн євро від ЄС - це не допомога, а кредит. І те, що Україна не отримала цих грошей, має певне пояснення. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

«Ще кілька місяців тому представники Єврокомісії чітко дали зрозуміти, що наступні гроші будуть не раніше 2018 року. І існує цілий перелік, якій вони цитували. Це і вирішення питання з експортом лісу, і перевірка електронних декларацій, і закон про кредитний реєстр НБУ, і перевірка інформації про бенефіціарії тощо. Крім того, вони коригують свої дії з такими кредиторами, як МВФ. Оскільки у нас співпраця з Фондом в черговий раз відклалася на невизначений термін, там є питання по газу, то я думаю, що це дуже сильно впливає на рішення європейців», - пояснює експерт.

Гіпотетично, продовжує Боярчук, ці гроші мають йти на реформи - вони мають цільове призначення.

«Це насправді не допомога, а кредит. Але прихід 600 млн євро автоматично відображається в валютних резервах. І це має більшу цінність в валютному плані для того, щоб показати, що у нас є приріст валюти, що щось буде витрачатись, щось буде продаватися на міжбанку, ніж як такі кошти самі по собі. В принципі, в бюджеті досить не погані є кошти, але символ того, що нам дають кредит, що цей кредит у валюті, це набагато цінніше», - каже співрозмовник видання.

Тобто, констатує експерт, використання цих грошей на якісь реформи не є великою необхідністю, бо в бюджеті і так є кошти.

«54 млрд грн на казначейському рахунку - це шалені гроші за місяць до закінчення року. Але цінність того, що це валюта, що нами хтось працює, що нам хтось дає гроші, це набагато більше», - наголошує наш співрозмовник.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Європейська комісія не виплатить третій транш макрофінансової допомоги Україні в розмірі 600 мільйонів євро в рамках затвердженої в 2015 році програми.