Доній  пояснив, чому публічний суд над Саакашвили може не відбутися
06.12.2017 12:54

Подальша доля і політична кар'єра Саакашвілі залежить від різних факторів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив колишній народний депутат Олесь Доній.

Коментуючі резонансні події, пов'язані з затриманням пана Саакашвілі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Схоже, Україна рухається в бік авторитарної влади по типу Росії. В Україні монополізуються фінансові потоки, політичні сили і громадські рухи через СБУ і кошти. І відповідно ті, хто не підпадають під цю схему, вони або фізично знищуються, як радикальні елементи типу Лісника, Музичко, або як креативний клас чи пасіонарії в пошуках роботи і заробітку, або підпорядковуються системі в прямому розумінні — йдуть на ставки дуже багато громадських активістів і журналістів політичних діячів. Ті, хто залишається в опозиції, розтрощуються СБУ через агентуру, через внутрішні конфлікти. Саакашвили, як критик та подразник для влади, потрапив під пряму дію влади, яка передбачає можливість кримінального переслідування. Він став об'єктом владного тиску».

Таким чином, констатує експерт, Порошенко повторює Януковича, якій теж намагався задіяти подібні механізми до політичних опонентів.

«Зокрема були посаджені Тимошенко і Луценко. В той же час проблема у тому, що Янукович йшов з відверто авторитарною концепцією до влади, а Порошенко йшов на хвилі сподівань щодо демократії. Відповідно, тут йдеться про те, що певною мірою розчавлені ілюзії людей, які були на Майдані. І це питання не конкретного випадку з Саакашвили, а питання системи, яка вибудовується зараз в країні. Саакашвили - лише один з прикладів, один з елементів цього владного тиску», - зазначає співрозмовник видання.

Подальша доля і політична кар'єра Саакашвілі, продовжує експерт, залежить від різних факторів.

«Ми бачимо, що ті, хто сидів при Януковичі, у них по-різному доля склалася: Луценко вмонтований в систему, Тимошенко залишилась у політичній опозиції до цієї системи. Тобто сам факт посадки і репресій попереднім режимом ще не обумовлює політичну долю», - констатує Доній.

Сьогодні, продовжує експерт, у влади в пріоритеті не стільки російська агресія, пошук її агентури або посадка представників попереднього режиму, скільки дошуковування компромату саме на політичну опозицію.

«Нагадаю, що з однієї з правих рук Януковича - Юрія Енакієвського (Іванющенка) були зняті всі звинувачення Генеральною прокуратурою, після того зняти санкції на Заході, і він виїхав у Монако. Це один з прикладів того, що насправді тих, кого можна підозрювати в злочинних діяннях попереднього режиму, насправді цю владу мало цікавлять», - додає наш співрозмовник.

В той же час, Доній не виключає того, що Саакашвили відпустять.

«Влада ще буде вагатися, а чи потрібний публічний суд над Саакашвили. Їм більше потрібна його дискредитація і маргіналізація. Я думаю, що вони досі дискутують на цю тему. Влада його боїться», - зазначає експерт.

Нагадаємо, інтернет-видання Новини України - From-UA раніше повідомляло про те, що екс-глава Одеської ОДА, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 256 Кримінального кодексу України.