Політолог Палій пояснив, чому насправді президент не чіпає НАБУ
08.12.2017 11:28

Президент не чіпає НАБУ, тому що це ключова структура, в організацію якої іноземні країни вкладали гроші. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, НАБУ є дуже важливою структурою, яка має реальні права, передбачені законом, і реальні повноваження.

«Зараз стоїть питання про те, щоб НАБУ продовжувало працювати, як та щука, щоб карась не дрімав. У нас зараз явно відбувається політизація НАБУ. Якщо ця ситуація виправиться, в тому числі за підтримкою наших західних партнерів, це буде дуже добре», - зазначає Палій.

«Але, по суті, може так статися, що у нас буде не суверенний державний контроль над антикорупційною політикою, а таких людей, наприклад, як Лещенко, Найєм, Заліщук тощо, які називаються антикорупціонерами, але які нещодавно розповідали, що на Майдані за Саакашвили всі стоять без грошей, що ніяких грошей Курченка там не було і що всі прийшли на боротьбу з корупцією. Я вже не кажу про зв'язки Лещенка в «Сбербанку», Заліщук має зв'язки у Москві тощо», - додає наш співрозмовник.

На думку експерта, Україна має дуже чітко пояснити європейцям, що в державі є суверенний контроль за власними правоохоронними органами, але в той же час незалежність НАБУ має бути серйозна підтверджена: «В тому числі, там мають бути аудитори, які є невід'ємною стороною механізму контролю в НАБУ».

Що стосується долі безпосередньо Єгора Соболєва, то політолог зазначає наступне: «Він лунав на ось цих «плівках Курченка», на яких йдеться про переворот - це раз. Потім він задав колосальної шкоди блокадою. Крім того, затримано його помічника комітету з передачею грошей від Курченка. Я вже не кажу про давні історії Соболєва».

«Я пам'ятаю, як на початку 2000-х, коли я організовував журналістський протест, він фактично відводив цей журналістський протест в корупційну складову, тобто йдеться про відносини між журналістами і роботодавцями. Ми казали, що треба боротися проти Януковича, проти цензури і таке інше, а він казав, що журналісти мають домовлятися з роботодавцями», - згадує співрозмовник видання.

«Під час Майдану, ви ж знаєте, що він зібрав гроші і несподівано захворів перед розгоном Майдану. Він казав, що гроші є на вертоліт, а коли «Беркут» прийшов розганяти Майдан, то у тих студентів не було грошей ані на бензин, ані на будь що інше. Тобто були зроблені тепличні умови для розгону студентського Майдану, як в тирі… Можливо, європейці просто не розуміють, з ким вони мають справу. Вони дуже довго, 20 років, не розуміли, що таке Путін. Вони й досі не розуміють. Тобто певна наївність у європейців присутня. Я думаю, що наш президент це дуже чітко пояснів», - наголосив Олександр Палій.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що 6 грудня антикорупційний комітет підтримав відставку Соболєва з посади свого голови.