На межі зі складом кримінального злочину: Кармазін розповів, що насправді робить НАБУ
08.12.2017 12:09

В Україні абсолютно відсутній парламентський, громадський і громадянський контроль над діями НАБУ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політичний діяч, суддя, Народний депутат України 2-го, 3-го, 4-го, 6-го скликання Юрій Кармазін.

За словами нашого співрозмовника, сьогодні спостерігається дискредитація роботи по боротьбі з корупцією, викликана непрофесіоналізмом керівництва НАБУ та прокуратури.

Ганьбою є те, зазначає Кармазін, що наші правоохоронні органи не бачать потоки, які йдуть з України в різні банки і фонди, які контролюються США.

«Делегація Інституту права і суспільства, яку я очолюю як президент інституту, в Вашингтоні зустрілася з тими органами і громадськими організаціями, діяльність яких направлена в тому числі на сприяння боротьби з корупцією і національної безпеці України. Після того ми узнали, що на міжнародну конференцію з питань безпеки, де мали бути укладені угоди з рядом країн про розшукування і повернення коштів, нажитих злочинним шляхом, ми були глибоко обурені тією ситуацією, що сталася ганьба щодо України», - зазначає експерт.

«Ганьба полягає в тому, що оголошений до виступу генеральний прокурор, що мав і виступити, і укласти угоди від імені України про повернення цих коштів, його там не було… Мені соромно як сенатору було розмовляти з американськими сенаторами і конгресменами, пояснюючи, що відбувається в Україні. Мені соромно було пояснювати, що правоохоронні органи в Україні не бачать потоки, які йдуть з України, на превеликий жаль, в тому числі в різні банки і фонди, які контролюються США», - додає Кармазін.

Ці потоки, продовжує експерт, не є таємницею в світі, і ті 80 чоловік, які притягаються до відповідальності по ініціативі НАБУ, виглядають дуже смішно.

«Це імітація боротьби з корупцією. Насправді Інститут права і суспільства дослідів і півроку відстежував. Нам надзвичайно важко, тому що ми не маємо ніяких державних повноважень, якихось грантів чи фінансування, ми все робимо на волонтерських засадах. І ми відстежили і показали схеми відмивання, недоходу до бюджету мільйонних платежів, навіть мільярдних, під схемою прикриття судовими рішеннями. Ми їх показали і опублікували. На сайті інституту можна побачити лист, в якому звернулися до генерального прокурору, до НАБУ, де ми написали, що не вживаються заходи по боротьбі з корупцією, які мають вживатися, тому що корупція — це явище, а не окремий злочин. Це ганьба, коли півроку працівники, отримуючи в місяць до 100 тисяч заробітної плати, намагаються 30 тис. дол. сунути жінці чи 50 тис. дол. сунути представнику банка. Це дискредитація роботи по боротьбі з корупцією, викликана непрофесіоналізмом керівництва НАБУ, прокуратури», - розповідає співрозмовник видання.

За словами Кармазіна, той факт, що вимушено використовувались не передбачені прослуховуючи пристрої, веде до нівелювання цього доказу.

«Як суддя в минулому я заявляю, що всі докази, зібрані з порушенням процедури, не можуть потім бути використані в суді. Люди ж не розуміють цього. Не розуміли цього і посли G7, не розуміли цього і на Капітолійських холмах. Вони думали, що прослушку здійснюють законно, а виявляється, що прослушка здійснювалась в незаконний спосіб. Я відношусь до тих, хто вважає, що НАБУ має мати повний арсенал для боротьби з корупцією і корупційними проявами. Поки що те, що робить Ситнік, це дитячий садочок», - зазначає експерт.

«Умови, які створювали «спеціалісти» НАБУ, межують зі складом кримінального злочину провокування хабара. По справі Розенблата я чітко це бачу — є кримінальний злочин, вчинений представниками НАБУ. Це хіба нормально? Це хіба нормально, коли це робиться і по іншої справі? Це система. А чому ця система складається? А ця система складається, виходячи з того, що абсолютно відсутній громадський і громадянський контроль за діями НАБУ, відсутній парламентський контроль», - додає Юрій Кармазін.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що 6 грудня антикорупційний комітет підтримав відставку Соболєва з посади свого голови.