Сиротюк порівняв події на Закарпатті з Донбасом і зробив сумний висновок
11.12.2017 12:12

Зараз, коли Україна максимально ослаблена, імперії, які володіли колоніями на території нашої держави, сьогодні демонструють свої реваншистські історичні і політичні претензії. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

За словами нашого співрозмовника, закон «Про освіту» можна назвати скандальним тільки тому, що він обмежує використання державної мови.

«Я би прибрав з цього закону епітет «скандальний» з точки зору позиції угорців. Венеціанська комісія вже поставила крапку щодо будь-які зазіхань про порушення будь-яких мовних прав. Я би сказав, що він є скандальний з української точки зору, тому що закон передбачає, що в державних школах освіта до 5 класу відбувається мовою національних меншин. І в мене є дуже просте питання: якщо дитина до 5 класу буде займатися математикою будь-якою мовою, не українською, чи зможе вона після 5 класу вивчати математику українською мовою?», - зазначає Сиротюк.

Навпаки, продовжує експерт, базові поняття і навички формуються в початкової школі.

«Ані в США, ані в Європі немає державних шкіл мовами національних меншин. Мільйони українців живуть комфортно в США і Канаді, але немає жодної державної школи з українською мовою викладання. Тобто мова — це один з інструментів соборності держави. Відповідно, якщо цей закон і розглядати як скандальний, то тільки з тієї точки зору, що є окремі території Україні, де не забезпечено розповсюдженості використання державної мови. Тобто тут помилка була закладена з боку української держави», - констатує наш співрозмовник.

Що стосується позиції угорців, то, за словами Юрія Сиротюка, вона є зрозумілою.

«Багато українських територій належало іншим країнам. І зараз, коли держава максимально ослаблена, імперії, які володіли колоніями на території України, сьогодні показують свої реваншистські історичні і політичні претензії. Угорщина тут взагалі окремий випадок, тому що в Угорщині є той уряд, якій веде політику в розрізі з європейськими країнами. Я хочу нагадати, що перед рішенням Венеціанської комісії була заява країн-членів НАТО, які засудили угорську позицію, бо Угорщина, на жаль, в даному випадку маніпулює жорстко і таким чином питається тиснути на Україну. Мі знаємо, що друкуються підручники в Угорщині і Закарпатті, позначені угорськими прапорами. Україна, напевно, єдина країна світу, де прапори іноземних держав висять на органах державної влади, як це є в трьох угорсько-мовних регіонах. Так з рештою починалось і на Донбасі: спочатку з'являлись російські прапори на Донецької і Луганської обладміністраціях, а потім російські солдати», - каже експерт.

На думку політика, в даному випадку Угорщина веде чітку реваншистську політику.

«А щодо тих територій, якими колись володіли угорці, або де проживають угорські національні меншини, то таку політику Угорщина веде щодо Румунії, Словаччини. Тобто в Угорщині панує та політична еліта, яка вірить, що Угорщина може відновити Угорську імперію, якою вони були. Тому в даному випадку дуже добре, що частина української політичної еліти не піддалася цьому відвертому шантажу. Просто українська еліта дуже часто займає боягузливу позицію, і угорці думають нахрапом, тиском і шантажем заставити визнати де-факто, що частина українських територій в мовному плані не контролюється державою», - каже Сиротюк.

«Ми знаємо, що відбувається насправді в тих районах, де є абсолютне панування угорської мови і де не знають української мови. Там є два варіанти: або їхати в Угорщину, або відстоювати навчання угорською в Україні. І навіть якщо б рішення Венеціанської комісії було б іншим, Україна мала б займати жорстку позицію і ухвалювати закони — це внутрішнє право національних держав. Ми поки що не є членами будь-якого наднаціонального утворення, ані безпекового, ані політичного. Ми не є членами ЄС і НАТО, і в даному випадку свої закони ми маємо ухвалювати виключно зі своїх національних інтересів. Але це не стосується цього випадку. Тут закон чітко відповідав зобов'язання України щодо міжнародної хартії. І більш того, коли цей закон називають скандальним, то він скандальний тільки тому, що він обмежує використання державної мови», - резюмує співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо скандальної "мовної" статті закону "Про освіту".