Бюджет-2018: економіст Новак розповів, чиї апетити вирішив задовольнити уряд
11.12.2017 12:52

Затверджуючи новий бюджет, діючий уряд вирішив обрати найлегшу дорогу найменшого опору — нічого не змінюючи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, прийнятий бюджет 2018 року структурно є ксерокопією бюджету 2017 року.

«Структура доходної частини бюджету 2018 року, структура витратної частини, співвідношення між доходною і витратною частиною, між центральнім бюджетом і місцевими бюджетами — всі ці структури є ксерокопією бюджету 2017 року. Як сформували бюджет-2018? Взяли бюджет 2017-го, додали показники інфляції 15% - і так вийшли статті як доходної, так і витратної частини. Ось і все. Тому, відповідно, ніяких принципових змін у результатах економічних 2018 року не буде в порівнянні з 2017-м. Тобто економіка буде приблизно у такому же стані, як і в 2017 році», - зазначає експерт.

За словами економіста, діючий уряд вирішив обрати найлегшу дорогу найменшого опору — нічого не змінюючи.

«Всі питання закриваються за рахунок інфляції. Це дорога, якою йшов попередній уряд, діючий вирішив йти тим же шляхом», - констатує аналітик.

«Чому вони девальвують гривню? За півтора роки у нас немає жодних фінансових причин для девальвації гривні. На 2017 рік був закладений бюджетний курс 27,2, і, як ми бачимо, вони впевнено до цієї позначки йдуть. В бюджеті 2018 року закладений курс 30,1 грн/дол., тобто йде подальша девальвація гривні. Чому вони це роблять? Тому що це дуже легка дорога для уряду, НБУ і керівництва країни, бо таким чином через девальвацію вбиваються одразу два зайці. По-перше, йде наповнення, виконання і перевиконання як центрального, так і місцевих бюджетів через інфляційний ефект, якій йде після девальвації, а по-друге, задовольняються апетити наших відомих експортерів. Вони ж головні фінансово-промислові групи, вони ж головні політичні групи в країні. Для них гривню і девальвують, тому що для експортерів чим дорожче іноземна валюта, тим краще», - додає Новак.

Таким чином, констатує наш співрозмовник, це дуже легенька дорога для уряду і керівництва країни, але це дуже важка - для всіх громадян України і всіх українських підприємств, які не є експортерами.

«А таких переважна більшість — як мінімум, вісь малий і середній бізнес. Очевидно, реально як для діючого уряду, так і для попереднього, інтереси громадян і підприємств не експортерів не є важливими. У них зовсім інші пріоритети», - резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бюджет України 7 грудня на порядку денному у Верховній Раді. Нардепи в другому читанні розглядають близько 40 документів.