Чорновіл: Саакашвілі може повторити «подвиг» Мельника
12.12.2017 11:32

Представники української влади поквапилися і надали Саакашвілі можливість певної політичної реінкарнації. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, скоріше за все пана Саакашвили буде ув’язнено: «Він буде сидіти або в Україні, або у Грузії, або десь буде в бігах серйозно переховуватися. Що стосується політичного реноме, влада мала неймовірні козирі проти Саакашвили, і мені здається, трохи невміло ними розпорядилася. Йому дали можливість розкручувати навколо себе певний образ мало не мученика, що абсолютно алогічним. Людина зробила державну зраду, тільки ще не доведену до кінця, про що можна говорити? Ось це невдале затримання. Взагалі потреби в затриманні не було. Йому мали оголосити, що він викликається за повісткою, він почав би уникати, його б почали звинувачувати, потім ті звинувачення всі мали б прозвучати, від нього мали би відрікатися люди потрошку. Його не мали затримувати, навколо нього мали б арештовувати людей одного за одним. Всі мали б розуміти, що він токсичній: всі, хто працює з Саакашвили, сядуть в тюрму, лише один він лишається чистим. Ось коли навколо нього був би вакуум, ось тоді його мали б затримати. Я думаю, що поквапилися, тому для нього зробили ще можливість певної політичної реінкарнації».

«Судячи зі всього, склад злочину є абсолютно реальний. Юрій Луценко не став би так ризикувати і своєю долею, і кар'єрою, і навіть свободою. Тим більше, що Саакашвили все ж такі є та постать, яка по інерції ще цікавить Захід, американців, тому, якби не було доказів, він би не міг такого оголосити. Адже там є чітка прив'язка, номери телефонів, радіочастотні ресурси, геолокація», - додає експерт.

За словами політика, Саакашвили мав би дістати запобіжний захід в вигляді тримання під вартою.

«Його стаття допускає домашній арешт. Вона дійсно не є особисто важкою. Принаймні на цієї стадії слідства йому висунуто не дуже важке звинувачення. Але він зробив настільки жорсткі порушення — він грубо, з порушенням намагався втекти при затриманні. Він в решті решт з участю своїх прихильників внаслідок насильницьких акцій проти правоохоронців, в тому числі з непокорою, втік з-під варти. Після цього він демонстративно заявляв, що відмовляється визнавати слідчі дії щодо себе. За таких обставин будь яка прокуратура будь-якої країни світу і будь-якій суд, незалежно від звинувачувальної статті, буде виносити один-єдиний запобіжний захід, якій зв'язаний виключно з триманням під вартою», - констатує Тарас Чорновіл.

В той же час, зазначає співрозмовник видання, у випадку з Саакашвили могли спрацювати певні міжнародні домовленості.

«Він колишній президент країни - Грузії, який тривалий час був в тісних відносинах з керівництвом США. Проста посадка цієї особи була би певним ляпасом. Після того, як пролунали ці звинувачення, очевидно, прокуратура надала підтвердження, що ці обвинувачення є реалістичними, США не стали заступатися за Саакашвили. Тобто зрозуміло, що вигороджувати його вже ніхто не буде, але відразу відправити в СІЗО, напевне, це для тих же американців було б ляпасом. А ми, на жаль, поки що не можемо себе вважати аж настільки самостійними і самодостатніми, щоб не враховувати певні політичні інтереси наших геополітичних партнерів. Тому, очевидно, за таких обставин це й стало причиною, що сьогодні Генпрокуратура обіцяє дати найспрощену міру заходу для цієї статті, і вона, очевидно, буде підтримана», - пояснює політик.

Інша річ, продовжує екс-депутат, чи виконає Саакашвили навіть цей запобіжний захід: «Чи він не втече знову туди ж на Майдан, не покине приміщення, не стане зривати той браслет демонстративно?».

За словами експерта, українська система запобіжного заходу домашнього арешту, порівняно з російською чи білоруською, є неймовірно ліберальною.

«Тобто ти не маєш права покидати приміщення, але у тебе немає конвоїв, за тобою ніхто не стежить, особливо не обмежує в контактах, до тебе може приходити хто завгодно, він може у себе там якісь брифінги проводити. Тобто для країни, для влади це невигідна ситуація. Фактично у Саакашвили є можливість себе розкручувати. Але злочин у нього наявний і достатньо серйозний, тому, я думаю, судовий вирок буде проти нього однозначно», - каже Чорновіл.

В той же час, не виключає політик, існує дуже висока ймовірність перекваліфікації справи в ході розслідування.

«Саакашвили достатньо легко завоював своїх прихильників. І коли зараз постане питання для Донгадзе про можливе довічне ув'язнення за статтею «державна зрада», і там є ще ряд інших додаткових злочинів, я зовсім не впевнений, чи буде він зацікавлений покривати Саакашвили. Тому що, наскільки я розумію, ті матеріали, які є в наявності у прокуратури і СБУ, свідчать про підтримку злочинного угруповування — що він організовував, здійснював дії особисто для таких контактів з Курченком, що він за це щось реально обіцяв, напевно, таких доказів нема, але ці докази можуть надати саме свідки, партнери Саакашвили. Тому що зрозуміло, що Курченко чи його близькі підручні свідчити не будуть. Ось ця інформація може привести до погіршення ситуації з Саакашвили. Але, будучи під домашнім арештом, повторити «подвиг» Мельника і втекти з країни, він теж теоретично може», - не виключає політик.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Генеральна прокуратура подаватиме апеляцію на рішення суду щодо запобіжного заходу для Михайла Саакашвілі.