Сумні події на Львівщині: Євген Білоножко прокоментував чутки про напруження між Польщею і Україною
12.12.2017 13:02

Якби було б якесь напруження між Польщею і Україною, воно б відобразилося на громадянах України, які працюють у Польщі. А таких 1,5 млн. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив заступник головного редактора порталу PoloNews Євген Білоножко.

Коментуючи низку подій, які останніми днями спостерігаються на Львівщині (аварія на магістральному водогоні "Плугів-Винники", замах на автобус з польськими туристами), наш співрозмовник зазначає наступне: «В Україні йде неоголошена війна, є терористи. Якщо вони воюють з нашими військовими, якщо здійснюються замахи на посадових осіб, то чому не слід очікувати, що хтось буде здійснювати замахи на осіб за певною національною чи релігійною ідентичністю? Мені здається, що це очевидно і взаємопов'язане. Просто ми інколи забуваємо, що війна йде не тільки на Донбасі, вона в кожному місті може з'явитися».

У той же час, у Львові аварії пов'язують з дискредитацією приїзду президента Польщі в Україну. Євген Білоножко зазначає наступне: «Зустріч вже анонсована, не дай бог, що вона може бути відмінена. Мені здається, що вона була скорочена з двох днів до одного дня. Це можна по-різному інтерпретувати, але одноденний візит в Харків це краще, ніж нічого».

На думку експерта, на даному етапі казати про конфлікт між Україною та Польщею не варто.

«Перш за все, якби було б якесь напруження між Польщею і Україною, воно б відобразилося на громадянах України, які працюють у Польщі. А таких 1,5 млн, і кожного разу збільшується. По 10 автобусів кожного дня перетинає кордон, я вже не кажу про літаки, тобто рух надзвичайно великий. Натомість маргінальна частина осіб, які живуть і роблять кар'єру за рахунок історії, є й в Польщі, і в Україні. І кожна зі сторін дуже просто і дуже легко експлуатує ура-патріотичні гасла, розповіді про те, що наші герої були більшими героями, ніж ваші герої, а наші герої героїчніші за інших героїв і т.д», - зазначає Білоножко.

«Тому про конфлікт я би тут точно не говорив, я б говорив про певні тертя двох історичних політик, тому що і Польща, і Україна проводять свою історичну політику, яка ґрунтується певною мірою на елементах етнонаціоналізму, що обумовлює певне протистояння кожного націоналізму, якій ґрунтується на етнічності, а не на якихось інших речах», - додає експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на магістральному водогоні "Плугів-Винники" стався прорив в двох місця, а саме в с. Чижиков Пустомитівського району та в с. Печення Золочівського району.