Володимир Цибулько про новий Верховний суд: Не пощастило навіть депутатам з непоганою репутацією
14.12.2017 12:18

Українському суспільству треба паралельно з вимогами до суддів навчитися не лізти з непрофесійними оцінками в оцінювання дій професіоналів. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

Коментуючи перспективи створення нового Верховного суду України, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, сформований Верховний суд. Зміна системи судочинства передбачає трирівневу структуру судів замість 4-рівневої, яка була досі, тобто спеціалізовані суді відкликаються. По-друге, система відбору суддів Верховного суду була доволі скрупульозно вивірена і погоджена з багатьма міжнародними партнерами, тобто сам відбір дозволив в першу чергу зробити ставку на професійні якості суддів, а вже потім дозволив суспільству ще й з мірками моральності підійти до суддів».

Тобто, продовжує експерт, суспільство на етапі проходження кандидатами конкурсів мало змогу спостерігати за тим відбором, коментувати, вносити свої певні корективи, принаймні «піднімати своєрідну медіа-істерію для того, щоб не допустити шахрайства на етапі відбору».

«Тепер ця практика буде перенесена на відбір суддів нижчих інстанцій, правда, цей відбір буде менш таким скрупульозним, більш динамічним, бо вже є практика, є досвід. Тому зараз питання формування суддів нижчих інстанцій. 15 грудня якраз почнеться підготовка до цього процесу», - каже Володимир Цибулько.

За словами експерта, він особисто спілкувався з головою конкурсної комісії та спостерігав сам процес відбору.

«Я бачив, як навіть депутати з непоганою репутацією все одно в професійному сенсі не змогли подолати конкурсну сітку відбору. Тому мушу сказати, що ставка у відборі робилася на професіоналізм, і тепер ця система суддівського самоврядування посилить відповідальність суддів перед суспільством», - каже наш співрозмовник.

«Тут біда не в тому, що судді почнуть діяти кваліфіковано і морально, біда в тому, що у нас спотворена система оцінювання дій професіоналів в своєму середовищі. У нас будь-яка непідготовлена людина спішить оцінювати професіоналів з кількадесятирічним досвідом і розставляти акценти, давати оцінки. Як правило, ця оцінка дуже проста, вона звучить як “крадуть всі” без подальшої розшифровки. Тому суспільству треба паралельно з вимогами до суддів навчитися не лізти з непрофесійними оцінками в оцінювання дій професіоналів», - додає Цибулько.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що опитування в середовищі експертів – а це юристи, адвокати та судді - показало, що 52% з них вірять, у чесний Верховний Суд, що він зможе позитивно вплинути на підвищення довіри громадян до системи правосуддя.