На що розраховував Саакашвілі, штурмуючи Жовтневий: висновки політолога Яхно
18.12.2017 13:05

Зважившись на штурм Жовтневого, Саакашвілі та його люди розраховували на певні помилки з боку влади. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

На думку нашої співрозмовниці, вчорашній штурм Жовтневого палацу на вул. Інститутській у столиці сильно похитнув становище Саакашвілі, і цьому є два пояснення.

«З одного боку, спостерігалась більше політична логіка, яку являла влада, з іншого - логіка аполітична, яку проявляв Саакашвілі і його прихильники. І дуже часто звучали такі запитання: чому правоохоронні органи, влада взагалі не реагують на дії Саакашвілі, починаючи від прориву кордону, потім його звільнення і т.д.? І вчора ми побачили, коли вже не можна було не реагувати, тому що до цього, мені здається, Саакашвілі і частина його прихильників робили ставку на це, що, саме спровокувавши на застосування сили, вдасться спровокувати певне протистояння, яке в решті решт потім може додати прихильників Саакашвілі», - аналізує політолог.

«Дуже часто також ставилось запитання щодо того, що мотивація дій акцій, які проводить Саакашвілі, не зовсім зрозуміла, тому що всі знають, що сам Саакашвілі не може балотуватися за Конституцією, незалежно від того, було б у нього громадянство або ні. І коли він пришвидшує ті чи інші процеси, зокрема дострокові вибори, то треба розуміти, які політичні сили можуть скористатися найбільше від цього — це ті, які більш всього виступають за дострокові вибори, як ми знаємо», - додає експерт.

Таким чином, констатує Яхно, незрозумілою є мотивація і те, що з самого початку ті лозунги, які звучали від 17 жовтня, з початку акції, трансформувалися вже в інші вимоги.

«І вчора, коли ми побачили, що дійшло до спроб захоплення Жовтневого палацу, в якому в той час знаходились люди, які не мають ніякого відношення взагалі до цих подій, і як захоплення палаці пов'язано саме з боротьбою з баригами — я думаю, що вчора ця невідповідність публічних цілій іншим цілям, була очевидна. І я думаю, що Саакашвілі втратив вчора багатьох прихильників», - зазначає співрозмовниця видання.

Можливо, продовжує політолог, Саакашвілі та його люди розраховували саме на помилки з боку влади.

«Я думаю, що вчорашні події були пов'язані з тим, що наближаються Різдвяні і Новорічні свята, і будь-яка активність політична, мітингова піде на спад. Можливо, вчора це було пов'язане з тим, що це було останньою спробою, щоб викликати масовість таких протестів. Але виявилося, що, навпаки, це має зворотній ефект», - впевнена експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання повідомляло про те, що лідер руху "Рух Нових сил" Міхеїл Саакашвілі, який організував в центрі Києва так званий Марш за імпічмент, після виступу перед присутніми соратниками заявив, що в Жовтневому палаці на вул. Інститутській облаштує "координаційний штаб".