02.07.2005 15:54
Спортсмены-олимпийцы продолжают присылать в редакцию From-UA подписи к заявлению, в котором речь идет об инициативе отказаться от премий, полученных в награду за победу на Олимпиаде в Афинах в знак протеста против преследования экс-главы Олимпийского комитета Виктора Януковича. Олимпийские чемпионы, которые выбороли золотые медали в Афинах, возмущенные преследованием, которое испытывает Виктор Янукович со стороны новой власти.

Группа чемпионов выступила с инициативой совершить жест, который бы показал всему миру позицию олимпийцев и привлек внимание общественности к фактам политического давления, которые имеют место в Украине относительно лидера оппозиции, экс-президента НОК и кандидата в президенты на минувших выборах Виктора Януковича.

Наша редакция приводит ниже текст заявления языком оригинала:

Віктор Янукович, будучи прем”єр-міністром і Президентом НОК України, став першим політичним діячем в нашій незалежній державі, який зумів високо підняти авторитет спортсменів і гідно винагородити нас за те, що ми своєю перемогою на Олімпіаді в Афінах піднесли авторитет і імідж України. Вперше в історії України Кабінет міністрів підвищив своєю постановою винагороди олімпійцям та їх тренерам до такого ж розміру, який отримали всі інші переможці олімпійських Ігор з країн СНД .Ми відчували підтримку Президента НОК в усьому – у процесі підготовки до Ігор, під час Олімпіади в Афінах та після повернення. Ця підтримка вперше в історії України не обмежувалася лише моральними стимулами, а й була відчутною для нас матеріально. Знаючи добре, в яких непростих умовах живуть спортсмени, якими більш ніж скромними є наші побутові умови, Віктор Федорович зробив усе, щоб матеріальні винагороди за наші досягнення на Олімпіаді стали гідними. Ми отримали високі премії і це стало значною підмогою для нас і наших родин. Це дало нам можливість зосередити подальші зусилля на тренуваннях, на вдосконаленні нашої професійної майстерності. Іншими словами, Янукович допоміг нам, щоб ми якийсь час могли не турбуватися, як то кажуть, про хліб насущний і всю енергію сконцентрувати на спорті. Ми дуже вдячні Віктору Федоровичу за цю справді батьківську турботу.

І ось тепер ми з прикрістю і гіркотою довідуємося, що за цю турботу про олімпійських чемпіонів Віктор Янукович зазнає переслідувань від правоохоронних органів, що його тягають по прокуратурах як якогось злочинця. Це нас глибоко вразило і обурило. І ми, порадившись, дійшли до думки, що готові сьогодні на рішучий крок – ми зробимо все, щоб повернути владі наші грошові премії. Якщо ці премії стали причиною переслідування людини, яка так багато зробила для розвитку спорту та олімпійського руху в Україні, то ми відмовляємося від цих грошей.

Звичайно кожен розуміє, що це непросто для нас. Адже багато хто встиг витратити частину премії на якісь потрібні речі – хто купив помешкання, хто допоміг батькам... Тому ми звернулися до своїх колег – олімпійських чемпіонів СНД з проханням допомогти нам зібрати кошти для повернення їх нашій державі. І на наш заклик відгукнулося багато друзів. Вони готові перечислити гроші на спеціально для цієї мети відкритий рахунок. Таким чином наш задум може бути дуже швидко реалізований.

Це непростий крок. Але ми хочемо засвідчити ним нашу життєву позицію і наше ставлення до факту переслідування Віктора Януковича. Сподіваємося на розуміння нашого жесту збоку всього українського суспільства і світового співтовариства.

Підписи:

Тедеєв Ельбрус – олімпійський чемпіон з вільної боротьби,
Мерленi Іріні – олімпійська чемпіонка з вільної боротьби,
Гончаров Валерій, олімпійський чемпіон з спортивної гімнастики
Нікітін Юрій, олімпійський чемпіон із стрибків на батуті
Наталя Скакун, олімпійська чемпіонка з важкої атлетики