Правозахисник Чемерис розповів, що отримають українські інваліди завдяки нашим закордонним партнерам
20.12.2017 12:49

Державне фінансування сфери, пов’язаної з підтримкою інвалідів в Україні, залишає бажати кращого. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

На думку нашого співрозмовника, той факт, що в Україні відтепер інваліда будуть називати «людиною з інвалідністю», є абсолютно неважливим.

«Український народ каже: назви хоч горщиком, головне, щоб в піч не ставили. Тому як називають, це не важливо — чи інвалід, чи людина з інвалідністю», - зазначає експерт.

За словами правозахисника, ставлення з боку держави залежить від об'єму тих можливостей, які надаються державою людям з інвалідністю в державному фінансуванні.

«Ця сфера, буз сумніву, у нас занедбана. Але подібне можна говорити про фундаментальну науку: у нас вона взагалі зруйнована. Можна говорити про інші соціальні потреби, які в бюджеті на наступний рік просто знехтувані на відміну від пунктів, що стосуються війни і правоохоронних органів», - каже Володимир Чемерис.

«В принципі, те, що у нас рухається в плані допомоги інвалідам, то ми бачимо, що почали будувати сходи. Я б не сказав, що це якась перемога нашої влади, це, скоріш за все, під тиском наших закордонних партнерів, які звернули увагу на те, що у нас просто ніяким чином вся інфраструктура не пристосована для інвалідів», - додає експерт.

Нагадаємо, інтернет-видання Новини України - From-UA раніше повідомляло про те, що депутати Верховної Ради України внесли зміни в 44 закони термін «інвалід» на «людина з інвалідністю». Свої голоси за ухвалення відповідного проекту закону (№ 6710) віддали 232 народних обранця.