Чорновіл розповів, коли святкуватимусь Різдво українці, які майже не відвідують церкву
26.12.2017 12:23

Ми живемо за Григоріанським календарем, святкуємо Новий рік 1 січня, а не 14-го, і всі інші свята так само. І тільки з релігійними святами виникають питання. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, залучаючи українців до святкування Різдва саме 25 грудня, держава демонструє прояви здорового глузду.

«Насправді Різдво відбувається дійсно 25 грудня, тому що проста елементарна річ — є календар. Ми живемо за календарем за новим стилем, ми живемо за Григоріанським календарем, ми відповідно святкуємо Новий рік 1 січня, а не 14-го, і всі інші свята так само. Тільки релігійні свята у нас святкуються за старим календарем. Причина виключно пов'язана з перетягуванням канату і рішеннями, які були пов'язані з радянською комуністичною владою на початку радянської епохи 20-х роках і тодішньою позицією православної церкви і залежної від неї кількох інших церков. Там відбулися різні махінації, внаслідок яких тільки кілька православних церков у всьому світі, на жаль, серед них і всі українські, не перейшли на святкування за реальним справжнім стилем», - пояснює експерт.

З одного боку, аналізує ситуацію політолог, коли святкувати мають віруючи, коли в церквах мають відправлятися різдвяні служби, то це справа не держави, а виключно самих мирян і єпархій церков.

«Але день Різдва у нас є державним вихідним, державним святом, і в цій частині держава мала виходити на здоровий глузд, зберігаючи традиціоналістській підхід і зберігаючи святкування 7 січня, тому що більшість українців святкують саме цього дня. Держава мала зробити цей крок, якій є логічним по самому здоровому глузду — відзначення 25 грудня, коли насправді є Різдво, справжнє свято Різдва. І тому держава в цьому пункті це виконала», - зазначає Тарас Чорновіл.

На думку співрозмовника видання, ще зовсім недавно святкування 7 січня, здавалося б, було чимость абсолютно невідворотним.

«Насправді все дуже просто: хтось перший з основних церков України має першим зробити крок, і мені б хотілось, щоб цей перший крок зробила моя греко-католицька церква. Вона, може, більш готова до цього, але теж є перестороги ієрархії, вони остерігаються, а чи не буде відтоку віручих до православних, а чи не будуть якісь розкольницькі парафії, які будуть відмовлятися переходити на угоду своїм віруючим, чи не стане це фактором критики тощо. І тому ось це державне становлення цього дня як державного вихідного поступово привчає самих громадян до того, коли насправді є Різдво, і це полегшить ієрархіям в майбутньому ось цей крок», - пояснює аналітик.

«Я не виключаю, що в 2018 або 19 році греко-католицька, а найкращий варіант греко-католицька разом з Київським патріархатом перейдуть на саме ось цю дату реального справжнього святкування і Різдва, і всіх інших нерухомих свят. Мова не йде про свята, пов'язані з Великоднем, там абсолютно інша система. У нас іноді співпадають Великодні з римо-католицьким календарем, іноді розходяться, але ось тут ми єдині зі всьома православними церквами. Мова йде про так звані нерухомі свята. Мені здається, що через пару років цей процес реально відбудеться», - додає Чорновіл.

За словами експерта, в Україні є таке поняття, як невоцерковлені християни - і воно для світської держави є цілком нормальним.

«Це люди, які достатньо рідко ходять до церкви, не дуже розбираються, в яку церкву ходити. У них один чіткий похід до церкви — це Великдень, тому що треба паску посвятити. І вони святкують ці свята напів-світські — трошки тільки прив'язуючи їх до церковної символістики. Я думаю, що таких людей, напевне, в наступному році порядку 10 міньйонів, а це вже дуже значна частина України, відсвяткує саме 25 числа. Абсолютна більшість, яка не пов'язана напряму з церквами, але вважають себе все ж християнами, вони відсвяткують саме в грудні, а не в січні. І це буде додатковим стимулом для греко-католиків і православних починати прискорювати цю процедуру», - додає політолог.