Різдво 25 грудня: експерт Цибулько порадив українцям озброюватися калькуляторами
26.12.2017 13:34

Святкування Різдва за старим стилем робить українців якимось особливими для всього світу, але й у той же час трошки дивними. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

За словами співрозмовника видання, українці зараз дуже настроєні синхронізуватися зі всім цивілізованім світом.

«Святкування Різдва за старим стилем робить українців якимось особливими для всього світу, але й у той же час трошки дивними. В чому суть? Якщо літочислення з Різдва Христова, то чому у нас починається літочислення, а потім народжується Христос? Тобто ми для раціонального світу з таким підходом виглядаємо диваками», - пояснює громадський діяч.

«Світ на цьому не робить особливих акцентів, але це формує певне ставлення до нас як ірраціональної нації. Тим більше, що в Україні церква відокремлена від держави, але держава раптом поробила державними церковні свята. Це пов'язане в першу чергу із тим, що західні країни роблять вихідний на Різдво, в масі своєї християнські. Ми механічно робили свято на 7 січня, але є сенс в синхронізованих економіках синхронізувати свята, інакше просто це зриває технологічні ланцюжки і все інше», - додає Володимир Цибулько.

За словами нашого співрозмовника, на тлі підтримки злочинів РПЦ українським церквам треба було б перейти, як і більшість православних церков східного обряду, на Григоріанський календар і не морочити собі голову.

«Ця наша особливість дорого коштує українцям. Тому коли ми більше будемо тримати в руках калькулятори, а не автомати Калашникова, то й більше будемо прораховувати рацію з цього. Я вчора святкував, і мене дуже сподобалося. Мене навіть відвідала думка, що 7-го можна вже все це пропустити», - каже співрозмовник видання.