Політик Гавриш прогнозує передінфарктний стан України у наступному році
27.12.2017 09:07

Наступного року ми можемо стати свідками чергових протестів, які будуть нагадувати Майдан, але в іншому сценарії. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

На думку нашого співрозмовника, 2017 рік Україна закінчує в стані серйозної депресії і тахікардії.

«Натомість одного фронту з РФ внаслідок збройної анексій української території і окупації її значної частини Донбасу, ми отримали складний і мало прогнозований цивілізаційній фронт з країнами Східної Європи, найближчими сусідами, втратили Польщу як адвоката, підірвали довіру до перспектив української політичної влади, її здатності формулювати демократичний порядок денний з боку ЄС і Заходу внаслідок нарощування корупційної системи правління країною, яка стала легітимною формою поведінки керуючих партійно-політичних еліт. Внаслідок цього серцебиття України почастішало завершенням цього року силовими протестами, очолюваними Саакашвілі, і які фактично вивели на вулицю людей, котрі хочуть змін революційним шляхом. Таких стало більше. На сьогоднішній день це не менше третини електорату», - зазначає політик.

Є також і складна проблема, зазначає професор, пов'язана з тим, що Україна за цей рік не змогла провести жодних економічних реформ, як і політичних.

«Натомість влада централізувала систему правління країною навколо президента. І його команда почала процес зачищення своїх політичних опонентів — від Садового, Саакашвілі до тих, хто приймав участь в блокаді Донбасу і т.д.», - додає Степан Гавриш.

На думку нашого співрозмовника, попри формування певного графіку, який влада вважає на цей час позитивним — прийняття державного бюджету, збереження певного статус-кво на сході, коли українців вбивають, але Путін не прийшов, — реформи не були проведені, дискредитовані.

«Група правлячих олігархів ще посилила свій вплив на політичну ситуацію, на ЗМІ і, використовуючи владу, здійснила свою конкуренцію в економічному секторі», - констатує експерт.

Український політик впевнений, що наступний рік буде ще складнішим, бо ми не знаємо реальних планів президента Трампа, який шукає ймовірних дотиків з Путіним, і чи оберуть Володимира Володимировича в наступному році, хоч за прогнозом це таки відбудеться на 99,9%, якщо не буде ніякого форс-мажору в Росії.

«Путін, як президент, який в останній раз займає це крісло, може нарощувати тиск на США, на західну демократію, щоб вимагати пошуків співпраці з ним. І в цьому контексті, якщо Україна нічого не змінить, то депресія посилиться, і ми можемо вийти на рівень, коли потрапимо в передінфарктний стан, і проблема економічного дефолту, питання соціальних вибухів, питання революції будуть в порядку денному», - запевняє наш співрозмовник.

Степан Гавриш зазначає, якщо влада не змінить свої плани на підготовку до виборів президента в 2019 році, не перейде до більш масштабного діалогу з суспільством, не відмовиться від ролі адміністративно-фіскального поліцейського, не перестане викидати на вулиці тисячі озброєних нацгвардійців, то наступного року ми можемо стати свідками чергових протестів, які будуть нагадувати Майдан, але в іншому сценарії.

«Це буде інший Майдан, який не буде мати єдиного центру в Києві», - резюмував наш співрозмовник.