Чи варто очікувати на критичну дестабілізацію в 2018 році: прогноз від економіста Кушнірука
28.12.2017 15:22

Ми пройшли рік більш-менш стабільно, але все в Україні і досі залежить виключно від погоди на світових ринках. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Аналізуючи завершення 2017 року, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ми пройшли рік більш-менш стабільно, але, на жаль, ця стабільність пов'язана просто з більш-менш непоганою кон'юнктурою зовнішніх ринків. Ми залишаємось сировинною економікою, і я не бачу на сьогоднішній момент у уряду усвідомлення того, яким чином потрібно поміняти цю структуру економіки з сировинної на економіку переробки, наукомісткою з технологією, де була б значно вище додана вартість і не було б такої залежності від цін на сировину на зовнішніх ринках. Тому, з одного боку, ми бачимо стабільне надходження до бюджету, дороги будуємо-ремонтуємо — це виглядає красиво, але це лише верхній шар, якій залежить виключно від погоди на світових ринках».

Не дивлячись на відсутність суттєвих кроків, продовжує експерт, Україна в той же час продовжила впровадження певних реформ.

«В першу чергу запустили процес по реформуванню медицини, ми пройшли дуже непопулярний законопроект по пенсійній реформі. Причому уряд спромігся два в одному зробити — і неприємні речі закласти туди, і добавити солоденького. Солоденьке — це процедура індексації пенсій, але при цьому ми провели кроки, пов'язані з тим, щоб суттєво підвищити стаж, якій необхідний для отримання пенсії за віком. За моїм переконанням, це потрібно було робити, бо система, яка була до того, вона вражала своєю абсурдністю. Для мене ця пенсійна реформа не є реформою, тому що не вирішує глобальних проблем, тому що в існуючому вигляді солідарна модель не спроможна працювати, але вони зняли найбільш негативні проблеми, і це задовольнило наших партнерів - МВФ», - пояснює Борис Кушнірук.

Також економіст звертає увагу на те, що нарешті було запущено реформу освіти та впроваджено модель електронного відшкодування ПДВ автоматично.

«Щодо негативу. На мою експертну думку, ми вповзли в модель зростання економіки на 1-2%, які є абсолютно ні про що, які абсолютно нічого для української економіки не вирішують. При цьому інфляція залишається значною, тому що вона не залежить від монетарної політики Нацбанку, а залежить від сукупності факторів, на які НБУ вплинути не може. А політика НБУ дорогих грошей призводить до того, що у підприємців просто немає можливості залучати додатковий оборотний капітал по кредитах. Виникає параліч, в результаті якого економіка не може розвиватися, тому ми спостерігаємо, що вона почала буксувати. Тобто, навіть не вийшовши з кризи після дуже суттєвого падіння, яке почалося з кінця 2012 року і продовжилось до середини 2015 року, знов забуксували. І знов-такі це помилковість політики Нацбанку», - констатує співрозмовник видання.

Крім того, продовжує експерт, ми заблокували проведення продажу землі.

«Ми подовжили мораторій, і, на жаль, я думаю, що його буде подовжено і на 2019 рік теж, поки не завершаться всі виборчі баталії - президентські і парламентські. А це говорить про те, що це ми блокуємо дуже важливі форми появи значної кількості господарів на землі, бо поки земля не є предметом власності, не можна вести повноцінне господарство», - каже Кушнірук.

«Також ми провалили і поки що немає впевненості, що ми запустимо, велику приватизацію. І крім того, ми так і не ухвалили закон по приходу від податку на виведений капітал. Це теж провал, бо цей закон мін суттєво зменшити тиск на бізнес і надзвичайно спростити інвестування, що в свою чергу вирішило б проблему для переважної частини бізнесу. Також в межах окремої приватизації потрібно було ухвалювати окремий закон про процедурі приватизації “Укрспирту”, але, на жаль, цього теж не було зроблено», - додає економіст.

Таким чином, резюмує аналітик, ми завалили рік, але в той же час суттєво просунулись з точки зору реформ.

Що стосується прогнозів на 2018 рік, то, за словами спеціаліста, за умови відсутності якихось чинників дестабілізації не варто очікувати дестабілізації на зовнішніх ринках. «Таким чином я не очікую дестабілізації по сировині, падіння, а якщо так, то, враховуючи нашу сировинну залежність, якихось дестабілізуючих факторів там не буде. Я також не очікую дестабілізацій критичних, бо всі будуть поступово вповзати в підготовку до президентських виборів, і таким чином якоїсь прискореної дестабілізації не буде. Всі ці клоунади Саакашвили результату не дадуть. І таким чином не буде факторів, які можуть щось змінити. Але економіка як не мала, так і не матиме доступу до кредитів, тому ми будемо мати в межах 1-2% зростання економіки, і це, на жаль, не даватиме оптимізму для суттєвого розвитку», - резюмував наш співрозмовник.