Чорновіл про 2017 рік: Ми просто не змогли дістати того, на що заслуговуємо
29.12.2017 14:30

2017-й - це рік, в якому ми не наїлися досита по всіх пунктах, ми залишилися скрізь голодними. Але якщо попередні роки ми голодували, то цього року ми просто не змогли дістати того, на що заслуговуємо. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

«Я навіть не сумніваюсь, що задоволених цим роком просто не існує. Але перед тим був рік 2016-й з колосальною політичною кризою, яка ледве не привела до розпаду парламенту в той момент, коли абсолютно деструктивні сили правили бал. 2016-й рік, здається, був жахливий, але перед тім був 2015 рік — кілька разів висіло питання, чи не буде в країні державного перевороту. Він почався з жахливих подій в Дебальцево, були весь час очікування якихось наступальних дій. Росія воювала проти нас, а західні партнери на нас тиснули. Ну і перед тим був ще страшніший 2014 рік», - нагадує експерт.

Тобто, продовжує політолог, якщо ми просто оглянемося назад, то можна сказати «стоп».

« Політично ми мали жахливі, мало не збройні конфлікти, потім ми мали політичні кризи, сьогодні ми маємо елементарну пародію на політику в вигляді тих же самих Саакашвили, цілого ряду заяв в парламенті і т.п. Мабуть, це означає, що 2017 рік не такій страшний, як були попередні», - робить висновок співрозмовник видання.

«Ми можемо згадати, що цього року відбулося: перше - після колосального обвалу гривні, якій був у 2014 році, після всіх інших подій, після яких ми неймовірно збіднили, саме в 2017-му почала підвіщуватися мінімальна зарплата, почала зростати середня зарплата і загально-соціальне забезпечення. І фактично 2 рази підряд, і на наступний рік набагато більші плани по підвищенню заробітків і соціальних виплат. Тобто вперше за останні роки це відбулося», - додає Чорновіл.

Також, зазначає політолог, ми можемо бути незадоволеними законодавством України, але цього року вперше вдалося сконцентрувати сили і восени прийняти 6-7 потужних законів.

«Говоримо про міжнародні відносини. Всі в цьому році згадують: боже, ми пересварилися з усіма сусідами, яка катастрофа, яка біда! Але ми забуваємо, що з Угорщиною у нас абсолютно такі самі відношення були в 2015 році, і в 2016 р. Так само було не дуже гладко. Та ж сама Угорщина в 2015 році ставила питання про положення про санкції проти Росії. Ми забуваємося, що в минулому році Греція і Італія заблокували скорочений розгляд питання про санкції, правда, потім Німеччина і Франція дотиснули, і санкції були введені, але до останнього дня у нас була тривога, що санкції будуть зняті і у Росії будуть розв'язані руки», - нагадує наш співрозмовник.

«Ми можемо бути незадоволені фінансуванням армії, але вперше в армію пішло новітнє озброєння, і сьогодні українська армія визнається в Європі другою за своєю обороноздатністю і вміннями», - каже політик.