Луканов: В 2017 році Україна значно покращила стосунки з США, але ми можемо все зіпсувати
29.12.2017 16:27

Якщо Україна не приборкає власну корупцію, вся допомога США може піти прахом. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів експерт Центру інформації про права людини Юрій Луканов.

За словами нашого співрозмовника, у 2017 році відбулися надзвичайно позитивні зміни у стосунках України і США.

«Для того, щоб розуміти природу цих стосунків, треба згадати епоху Обами. Обама самоусунувся від виконання своїх обов'язків в Будапештському меморандумі - як ви пам'ятаєте, США і Росія, як це ні комічно сьогодні звучить, гарантували територіальну цілісність України, але коли почалася заваруха з Донбасом і Кримом, був створений т.з. Нормандський формат, і США й Британія в ньому участі не брали, а брали участь тільки Німеччина і Франція. Конгрес ухвалював рішення про постачання Україні захисної летальної зброї для відсічі агресору — Обама заблокував цей процес, вважаючи, що це посилить ескалацію», - нагадує експерт.

Тим часом адміністрація республіканців, адміністрація Трампа, продовжує Луканов, перетворює фактично нормандській формат де-факто на трансатлантичний, а то й навіть взагалі американська адміністрація все бере в свої руки.

«Вони призначили Курта Волкера спеціальним представником в Україні, і зараз фактично всі тези, які він говорить, це тези адекватного нормального українця, якій з повагою ставиться до своєї країни і хоче, щоб вона мала територіальну цілісність і незалежність. Я вважаю ті декларації і ті кроки, які він робить, це відстоювання українських інтересів. В цьому плані ми з американцями спільні», - констатує експерт Центру інформації про права людини.

З негативних моментів Луканов звертає увагу на проблеми внутрішньої політики України.

«Американці наполягають на тому, що у нас не відбувається боротьба з корупцію. Ми знаємо про конфлікт НАБУ і ГПУ, і американці виступають за те, щоб це все відбувалося в правовому полі і щоб всі ці конфлікти мінімізувати. Вони дуже незадоволені тим, що все це відбувається, їх можна зрозуміти, тому що вся допомога може піти прахом, якщо в Україні продовжується корупція», - додає Луканов.

Що стосується інших галузей, то експерт звертає увагу на те, що в Криму й надалі продовжується політика вичавлення вільної журналістики з інформпростору.

«Цього року завершився процес над Миколою Сименою, якій завершився вироком. Це почалося ще минулого року, в квітні до нього пришли з обшуком і ще до 7 журналістів. Йому дали умовно 2,5 роки і три роки заборони займатися публічною діяльністю, а потім скоротили до 2 років. Ну, таке знущання, можна сказати. Тобто продовжується процес суцільного придушення свободи слова на Кримському півострові, продовжується блокування українських сайтів, які спрямовані на Крим, радіо “Свобода” і багатьох інших», - додає співрозмовник видання.