Як Україні вибратися з «економічного провалля»: аналіз від Василя Юрчишина
05.01.2018 11:25

Для того, щоб українська економіка почала зростати, треба провести або хоча б почати активну приватизацію. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

На думку нашого співрозмовника, ті показники, які закладаються на 2018 рік, не вселяють значної надії на те, що економічна динаміка буде прискорюватись і що відбудуться фундаментальні принципові зміни в економічному українському середовищі.

«Ті ж самі 2-3% ВВП зростання, які уряд хоче мати в 2018 році, виглядають дуже слабо, крім того, це занадто низькі показники, навіть якщо порівнювати зі своїми найближчими сусідами», - констатує економіст.

Щоб вибратися з провалля, продовжує Юрчишин, потрібно, щоб показники зростання були принаймні двічі вищі, ніж закладаються.

«Інфляцію в 2018 році також навряд чи вдасться втримати на рівні 9%, як це закладено в бюджеті, так саме як не було витримано в 2017 році до речі. За нашими оцінками, інфляція досягне принаймні 12-13%. Не треба забувати, що будуть дорожчати житлово-комунальні послуги. Вже оголошено про 20%-ве підвищення житлово-комунальних тарифів», - зазначає експерт.

Також, за словами співрозмовника видання, для зростання економіки треба провести або хоча б почати активну приватизацію.

«Потрібно обов'язково найближчим часом провести 2-3 відкритих аукціони і продемонструвати, що наміри уряду стосовно приватизації — це всерйоз і надовго. Стосовно приватизації тут потрібно мати на увазі, що це не лише залучення коштів до бюджету від продажу підприємств, а, по-перше, це зняття багатьох неефективних державних підприємств з державної кормушки, з вимивання тих коштів, які б могли піти на соціальні програми. І по-друге, що, майже, більш важливо, це формування того, що зветься інститут приватного ефективного власника. Якщо почнуть працювати більш-менш нормальні підприємства, ті які ледь жевріють або підкачуються з державного бюджету, я думаю, що це дасть і нові робочі місця, і значно вищі заробітні плати, і покращення конкурентоспроможності. І тоді можна буде говорити про те, що економіка реально оживає», - констатує Василь Юрчишин.