03.06.2005 12:41
Как передает пресс-служба СДПУ (О), заявление и.о. руководителя Департамента по связям с общественностью МВД Украины Константина Стогния нарушает права лидера СДПУ (О) Виктора Медведчука, народного депутата Украины Григория Суркиса и президента ФК "Динамо" Игоря Суркиса, а также нормы Конституции Украины и Уголовно-процессуального кодекса Украины. Пресс-служба партии не могла не отреагировать на данное нарушение и написала письма пресс-службе МВС.

Приводим текст полностью:

"Шановні колеги з Департаменту по зв'язкам із громадськістю МВС!

02.06.2005 на сайті газети "Сегодня" та Інтернет видання "Українська правда" опубліковано матеріал під назвами "Милиция приглашает братьев Суркисов" та "Якщо Медведчук і Суркіс не прийдуть на допит, їх приведуть силою?" У матеріалі із посиланням наводяться слова в.о. керівника Департаменту по зв'язках із громадськістю МВС України Костянтина Стогнія стосовно Віктора Медведчука і Григорія та Ігоря Суркісів: "Якщо з'являться і нададуть докази своєї невинності, у них візьмуть свідчення, і на цьому справа скінчиться. А якщо не прийдуть, тим самим підсиливши підозри, – то і повістки вишлють, і інших офіційних процедур дотримаються, аж до примусової доставки". При цьому, на початку матеріалу зазначено, що "МВС поки не направляло повістки запрошеним на допит Віктору Медведчуку і братам Суркісам".

З приводу даної ситуації хочемо зазначити наступне. Як видно із змісту матеріалу Віктору Медведчуку і братам Суркісам не направлялись повістки на допит, а отже вони не були зобов'язані будь-куди з'являтися і надавати докази своєї невинуватості.

Згідно з частиною другою статті 62 Конституції України ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Порядок виклику на допит свідка, його права та обов'язки визначаються Кримінально-процесуальним кодексом України.
Виходячи з наведеного, заява пана Стогнія порушує права лідера СДПУ (О) Віктора Медведчука, народного депутата України Григорія Суркіса та президента ФК "Динамо" Ігоря Суркіса, а також норми Конституції України і Кримінально-процесуального кодексу України.

З повагою, прес-служба СДПУ (О)

P.S.

Довідка

Відповідно до статті 166 КПК України свідок викликається до слідчого повісткою, яка вручається під розписку свідкові, а в разі його тимчасової відсутності – кому-небудь з дорослих членів його сім'ї, житлово-експлуатаційній організації, виконавчому комітету селищної або сільської Ради народних депутатів чи адміністрації за місцем його роботи. Свідок може бути викликаний також телеграмою або телефонограмою. В повістці повинно бути зазначено, хто викликається як свідок, куди і до кого, день і час явки, наслідки неявки, передбачені статтями 70 і 71 цього Кодексу.

Згідно із статтею 70 КПК України особа, викликана органом дізнання, слідчим, прокурором або судом як свідок, зобов'язана з'явитися в зазначені місце і час і дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі.

Якщо свідок не з'явиться без поважних причин, орган дізнання, слідчий, прокурор або суд мають право застосувати привід через органи внутрішніх справ в порядку, передбаченому статтями 135 і 136 цього Кодексу.

У випадку, передбаченому в частині 2 цієї статті, суд вправі також накласти на свідка грошове стягнення до половини мінімального розміру заробітної плати. Питання про грошове стягнення вирішується судом у судовому засіданні при розгляді справи, по якій свідок викликався. Воно може бути вирішено в іншому судовому засіданні з викликом цього свідка. Його неявка без поважних причин не перешкоджає розглядові питання про накладення грошового стягнення.
Статтею 135 КПК України передбачено, що обвинувачений зобов'язаний з'явитися за викликом слідчого у призначений строк.

В разі неявки без поважних причин обвинувачений підлягає приводу.

Поважними причинами неявки обвинуваченого до слідчого в призначений строк визнаються: несвоєчасне одержання повістки, хвороба та інші обставини, які фактично позбавляють його можливості своєчасно з'явитися до слідчого.

Відповідно до статті 136 КПК України привід обвинуваченого здійснюється органами внутрішніх справ за мотивованою постановою слідчого. Привід обвинуваченого, крім виняткових випадків, здійснюється удень.

Привід обвинуваченого без досудового виклику може бути застосований тільки в тих випадках, коли обвинувачений ухиляється від слідства або не має постійного місця проживання.

Постанова про привід оголошується обвинуваченому перед її виконанням".