09.06.2005 10:38
Прогнозы ряда политиков о том, что преследования оппозиции приведут к увеличению количества доносов против неугодных, к сожалению, оправдываются. Об этом свидетельствуют события, разворачивающиеся сейчас в Национальной музыкальной академии им. П. Чайковского, что в Киеве (ранее – Киевская консерватория). В адрес From-UA поступило открытое письмо в адрес Президента В. Ющенко, вице-премьер-министра Н. Томенко и министра культуры О. Билозир. Как явствует из текста обращения, ряд сотрудников рабочего коллектива вознамерился «спихнуть» ректора академии за то, что он не поддерживал должным образом «оранжевую революцию». Приводим текст письма полностью.

ЛИСТ – ЗВЕРНЕННЯ
Президенту України В.А. ЮЩЕНКУ
копія: Віце-прем’єр міністру України М.В. Томенку
копія: Міністру культури і туризму О.В. Білозір

Високоповажний Вікторе Андрійовичу!

В час розбудови незалежної української держави ми звертаємось до Вас, як до надзвичайно авторитетної людини, гаранта конституційних прав і свобод.

Нас, провідних музичних діячів України, академіків, професорів, доцентів, викладачів та працівників унікального мистецького навчального закладу нашої держави – Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського змусило звернутись до Вас безпідставне цькування останнім часом невеликою групою працівників академії нашого керівника, ректора, доктора мистецтвознавства, професора, заслуженого діяча мистецтв України РОЖКА Володимира Івановича.

У минулому році 31 березня вперше за всю 90-річну історію колективу в два тури на демократичній основі відбулись вибори ректора. Із 4 претендентів переконливо переміг саме РОЖОК В.І. – відомий в Україні державний і громадський діяч, педагог, вчений, дипломат.

Конференція трудового колективу академії одностайно підтвердила і затвердила рішення про обрання РОЖКА В.І. ректором, наголосила на прозорості виборів, їх демократичному і законному характері. Цей факт підтвердила і комісія Мінкультури, яка повторно у квітні 2004 року на підставі листа групи незадоволених результатами виборів працівників до народного депутата майже місяць перевіряла всі документи по процедурі виборів, і визнала рішення конференції легітимним.

Своїм наказом №334-к від 12 травня 2004 року Міністерство культури і мистецтв України відповідно до Закону України „Про вищу освіту” та протоколу конференції трудового колективу від 31 березня 2004 року призначило на посаду ректора РОЖКА В.І., як такого, що пройшов за конкурсом. З ним був укладений контракт терміном на 7 років.

За 10 місяців роботи В.І. РОЖОК показав себе яскравою творчою особистістю, професіоналом високого класу, вченим, чудовим організатором, енергійним і вимогливим керівником. За його безпосередньою участю в академії відбулись зміни, які значно вплинули на моральний клімат в колективі, сприяли його консолідації, підвищенню наукового та творчого рівня.

Проведена велика робота по налагодженню трудової дисципліни, удосконаленню навчального та наукового процесу, розробці програм і планів, втіленню студентського самоврядування в життя колективу, значно розширились міжнародні зв`язки академії.
Наш ректор знайшов можливості для проведення в стислий термін капітального і поточного ремонтів Малого залу, 14 аудиторій, в яких були обвалені стелі, залиті стіни, зруйнована підлога, що позначалось на атмосфері в колективі і заважало нормальній професійній роботі викладачів. Було закуплено 1000 стільців, яких вкрай не вистачало, 30 комп`ютерів, телефонізовано академію (встановлено 62 номери), на сцені Великого залу, де йдуть оперні вистави і концерти студентів, проведені ремонтно – реставраційні роботи, відремонтовано читальний зал, введена пропускна система, яка сприяла покращенню порядку в приміщенні. Було закуплено 10 кобз, вирішується питання щодо поставки фірмами ФРН роялів і фортепіано (2 роялі фірми “Seiler” вже поступили до академії). Всі фінансові питання вирішуються прозоро. Результати відомі колективу.

Видано книгу „Академія музичної еліти України” обсягом 45 друк. арк., цілу серію наукових збірників за результатами науково-практичних конференцій. За сприянням В.І. РОЖКА в академії виходить газета „Культура. Інформація. Творчість”.

Саме ректор ініціював проведення з 30 березня по 5 квітня 2005 року тижня співпраці НМАУ імені П.І. Чайковського та Гілдхоллської академії музики і драми (Лондон), в рамках якого відбулась блискуча прем`єра двох академій опери Б. Бріттена „Поворот гвинта”, а також два гала-концерти та три майстер-класи відомих музикантів з Великобританії.

Водночас, протягом останніх місяців академію без кінця перевіряють комісії за сигналами зацікавлених осіб, що створює нервову обстановку і заважає нормальній творчо-виховній роботі.

Під час відомих подій Помаранчевої революції наш навчальний заклад знаходився в епіцентрі подій. Особисто ректор, Вчена рада сприяли тому, щоб колектив працював у звичному режимі, згідно з навчальним розкладом. Студенти і працівники були зорієнтовані на нормальну творчу роботу, кожному з них було надано право вільного вибору, відповідно до своїх політичних уподобань. На прохання народного депутата Ю.О. ПАВЛЕНКА ректор дав доручення і розмістив у спортзалі академії 40 студентів із Львова, які проживали більше двох тижнів. Ми стверджуємо про те, що ніякого політичного тиску в академії не було!

Ми заявляємо чесно і відкрито і просимо Вас, шановний Вікторе Андрійовичу, захистити колектив і нашого ректора від наклепів і брехні, давши доручення Міністру культури і туризму О.В. БІЛОЗІР щодо створення нормальних умов роботи колективу і ректора.
З глибокою повагою і шаною

Гнатюк Д.М. Герой України, Герой праці, народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, академік, професор

Мірошниченко Є.С. Народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор, Кавалер ордену «Княгині Ольги» ІІІ ступенів

Петриненко Д.Г. Народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор, Кавалер ордену «За заслуги» ІІІ ступеня

Мокренко А.Ю. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор

Муравський П.І. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор, Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступенів

Скорик М.М. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, академік, професор

Которович Б.А. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, академік, професор

Станкович Є.Ф. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, академік, професор

Дичко Л.В. народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор

Стеф’юк М.Ю. народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор

Колесник Є.В. народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор

Колодуб Л.М. народний артист України, акалемік, професор

Давидов М.А. доктор мистецтвознавства, академік, професор, зав. кафедри народних інструментів

Черкашина М.Р. доктор мистецтвознавства, академік, професор, зав. кафедри історії зарубіжної музики

Гнатів Т.Ф. кандидат мистецтвознавства, професор

Апатський В.М. народний артист України, доктор мистецтвознавства, академік, професор

Щербаков І.В. заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, академік, професор

Костін О.В. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор

Рощина А.К. професор кафедри спеціального фортепіано

Рощина Т.О. кандидат мистецтвознавства, зав. кафедри спеціального фортепіано, професор

Ліфоренко О.Д. професор кафедри спеціального фортепіано

Кочур В.О. народна артистка України, солістка Національної опери України, доцент

Гаркуша Г.А. народний артист України, академік, професор

Лисенко А.О. заслужена артистка України, професор кафедри спеціального фортепіано

Козлов В.О. заслужений артист України, професор кафедри спеціального фортепіано

Андрієвський І.М. кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри скрипки

Кудряшов О.С. заслужений артист України, професор кафедри духових інструментів

Бесфамільнов В.В. народний артист України, професор кафедри народних інструментів

Різоль М.І. народний артист України, професор кафедри народних інструментів

Алексик Ю.Ю. професор кафедри народних інструментів

Сіренко В.Ф. Головний диригент Національного симфонічного оркестру, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, доцент кафедри народних інструментів

Черказова Є.І. заслужена артистка України, доцент кафедри народних інструментів

Фенюк П.В. заслужений артист України, доцент кафедри народних інструментів

Ляшенко Г.І. народний артист України, професор

Філіпенко В.А. народний артист України, професор

Гаврилець Г.О. лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, доцент

Лащенко А.П. проректор з наукової роботи, доктор мистецтвознавства, академік, професор

Берегова О.М. проректор з творчої роботи та міжнародних зв’язків, кандидат мистецтвознавства, доцент

Савчин Н.М. проректор з адміністративно-господарської роботи

Лукашов В.А. Художній керівник Національної філармонії України, народний артист України, професор кафедри оперної підготовки

Здоренко В.М. народний артист України, зав. кафедри оперно-симфонічного диригування

Сологуб Н.М. доктор філологічних наук, професор, зав. кафедри мов

Савчук Є.Г. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, академік, професор зав. кафедри хорового диригування

Комісаров О.В. кандидат педагогічних наук, професор, заслужений діяч мистецтв України, зав. кафедри музичної педагогіки

Шилова І.В. заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри хорового диригування

Петриченко В.В. народний артист України, професор кафедри хорового диригування

Бенч О.Г. заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор кафедри хорового диригування

Величко Н.А. доцент кафедри хорового диригування

Паламаренко А.Н. народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор кафедри оперної підготовки

Савчук І.Б. начальник науково-організаційного відділу

Розовик Н.К. начальник відділу кадрів

Семенова Н.М. кандидат педагогічних наук, доцент,
Секретар Вченої ради

Тавлуй Г.І. головний бухгалтер академії


Гусарчук Т.В. кандидат мистецтвознавства, доцент, декан факультету по роботі з іноземними студентами

Горалевич Н.Є. начальник планово-фінансового відділу

Правдива Л.І. заступник директора оперної студії

Нужа Г.В. заслужена артистка України, старший викладач кафедри струнно-смичкових інструментів

Кучер І.Й. заслужений артист України, доцент, зав. кафедри струнно-смичкових інструментів

Бондаренко Т.О. доцент кафедри теорії музики

Козін В.В. заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри скрипки

Котляревський І.А. доктор мистецтвознавства, академік, професор кафедри теорії музики

Москаленко В.Г. доктор мистецтвознавства, академік, професор кафедри теорії музики

Коханик І.М. кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри теорії музики

Марцевич Л.Л. народна артистка України, професор кафедри спеціального фортепіано

Йовенко З.В. професор кафедри спеціалізованого фортепіано

Шамаєва К.І. доктор мистецтвознавства, професор

Лисокінь О.П. заслужений артист України, доцент кафедри загального фортепіано

Сінько Е.Ф. доцент кафедри оперної підготовки

Власенко А.Г. народний артист України, професор кафедри оперно-симфонічного диригування

Шутько С.М. доцент кафедри оперної підготовки

Зеленіна Н.В. кандидат мистецтвознавства, ст. викладач кафедри оперної підготовки

Бегма В.В. заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри оперної підготовки

Жарков О.М. кандидат мистецтвознавства, в.о. професора кафедри теорії музики

Сіваченко Н.М. старший викладач кафедри скрипки

Кабка Г.М. лауреат міжнародних конкурсів, ст. викладач кафедри сольного співу

Довбиш О.І. директор бібліотеки академії

Ковальова Т.М. заступник директора бібліотеки

Снєгірьова І.І. доцент кафедри концертмейстерства

Магомедбекова Н.П. професор кафедри загального фортепіано

Зарицька Є.А. доцент кафедри концертмейстерства

Каревіна М.Г. доцент кафедри концертмейсттерства

Скірко Л.В. ст. викладач кафедри концертмейсттерства

Боровик І.Б. професор кафедри камерного ансамблю

Арсенічева Т.О. професор кафедри камерного ансамблю

Тишко С.В. доктор мистецтвознавства, професор, зав. кафедри

Давидова Н.М. начальник навчальної частини

Шевчук О.Ю. кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри старовинної музики

Гуменюк Т.К. в.о. проректора з навчально-виховної роботи, доктор філософських наук, професор

Герасимова-Персидська Н.О. доктор мистецтвознавства, академік, професор, зав. Кафедри старовинної музики

Царевич І.С. професор кафедри камерного ансамблю

Юмашева Л.І. зав. кафедри фізичного виховання, доцент

Баженов А.І. народний артист України, професор кафедри скрипки

Копиця М.Д. кандидат мистецтвознавства, професор, Голова об’єднаного профспілкового комітету

Колодуб Ж.Ю. заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор