07.07.2005 14:14
Национальный Олимпийский Комитет не называл провокацией протест олимпийских чемпионов Афин против преследования бывшего премьер-министра Виктора Януковича. Об этом корреспонденту From-UA сказали в пресс-службе НОК Украины.

«Ни одного официального заявления, кроме того, что вы можете увидеть на нашем сайте, мы не делали, - заявили в пресс-службе НОК. – В этом заявлении ничего о провокации или провокаторах не говорится. Мы не знаем, откуда могла взяться эта информация».

Вот какое заявление размещено на официальном сайте НОК Украины:

Звернення

Національного Олімпійського Комітету України щодо заяв, що з'явилися в окремих ЗМІ стосовно виплачених стипендій чемпіонам та призерам Олімпійських ігор в Афінах.

Шановні друзі!

Світову спільноту з сивої давнини завжди турбувала олімпійська ідея, яка полягає в одвічному бажанні людей жити в мирі, злагоді та добробуті. Відомо, що під час проведення Олімпійських ігор припинялися війни, врегульовувалися різного роду конфлікти та непорозуміння.

Дивною є ситуація в нашій країні, яка може вийти далеко за її межі та мати негативні наслідки для іміджу та престижу держави. Суть її полягає в намаганні використати спортсменів-олімпійців для визначення стосунків між політичними сторонами. Цього допустити не можна.

Тому НОК України звертається до політиків різного рівня, представників ЗМІ з проханням не допустити своїми діями та неперевіреними інформаційними даними порушення монолітної єдності олімпійської сім'ї.

Ми закликаємо громадян та окремих політиків держави до взаємопорозуміння та консолідації, до виваженості і толерантності, до мудрості і доброзичливості!
Давайте покладемо край обговоренню проблеми преміальних грошей українських спортсменів за успішні виступи на Олімпійських іграх в Афінах.

Будьмо послідовними і гуманними! Пам'ятаймо слова відомого засновника сучасного олімпійського руху П'єра де Кубертена: «О спорт! Ти мир!».

Миру, добра та злагоди нам та нашому суспільству!

НОК України

***

Напомним, что несколько дней назад сразу несколько олимпийских чемпионов в Украине отказались от полученных премий за победу на Олимпиаде в Афинах. Они мотивировали своё решение тем, что В. Януковича вызвали в прокуратуру и попросили объяснить, за счёт каких средств правительство финансировало выплаты спортсменам.

Позже некоторые Интернет-издания распространили информацию о том, что НОК Украины «назвал провокацией протест олимпийских чемпионов против преследования бывшего премьера Виктора Януковича».