Розширення ЄС: Політолог Даниленко розповів, на що може розраховувати Україна
10.01.2018 11:24

У України дуже велике домашнє завдання, і тому розмірковувати зараз про перспективи вступу до ЄС не варто. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Коментуючи ступінь готовності України до вступу в ЄС у 2025 році, наш співрозмовник зазначає наступне: «Сучасний світ характеризується не лінійністю розвитку і дифузністю всіх процесів насправді. Тому говорити щодо такої перспективи серйозні науковці чи теоретики міжнародних відносин навряд чи взялися б. Я б не наважився прогнозувати. У України дуже велике домашнє завдання, і нам доведеться ще виконувати його. Тим більш, що цікавим є взагалі досвід європейських країн останньої хвилі інтеграції або входження в ЄС — першим кроком був вступ до НАТО. Ось це завдання потрібне, як логіка, ми маємо прив'язуватися до процесу вступу України в НАТО».

Політолог нагадує про те, що країни, які були в останній хвилі вступу в ЄС і НАТО, не мали таких проблем, як військовий конфлікт чи анексія територій.

«І якщо ми візьмемо цей комплекс питань, то побачимо, що ми можемо теоретично ставити як мету вступ до ЄС і Альянсу, але не встановлювати терміни. Про це ще говорив екс-президент Кучма: що за 10 років ми будемо в ЄС. На жаль, досвід показує, що ми не можемо керуватися ось такими показниками», - додає експерт.

За словами Даниленка, ми більше маємо говорити про шляхи розвитку нашої військової співпраці з НАТО: «Як ми будемо ставити питання про можливість входження в НАТО, як Альянс буде вести себе в зв'язку з агресивною політикою Росії. Якщо прислухатися до українських аналітиків, то більшою проблемою для нас і більш важливим питанням може стати — а що буде після “ери Путіна” і хто прийде в Росії до влади і як це буде відбуватися. Бо насправді Путін нам більш-менш відомий як керівник сусідньої країни, ми можемо вже прогнозувати його дії, він нам більш зрозумілий, можна так сказати, хоча і від нього можна очкувати несподіванок. Ось в цьому контексті я б розглядав політику».

На думку аналітика, взагалі заява про те, що ЄС буде розширюватися — це «завершення певного етапу формування ЄС».

«Завершення з балканськими країнами. Адже власно кажучи історія з приєднанням балканських країн почалася ще зі Словенії, і це тривало, як бачимо, в межах 20 років. І ось процес прийому балканських країн буде фіналізований в найближчі 10 років. Ось про це ми можемо говорити. А що стосується України, то я б так далеко не прогнозував», - каже політолог.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Європейський союз планує затвердити 2025 рік як крайній термін для нової хвилі розширення. В першу чергу мова йде про приєднання до ЄС балканських країн, але для цього вони ще мають вирішити ряд питань.