Правозахисник Чемерис про «боротьбу» з активістами в Україні: Дехто не витримує погроз
10.01.2018 12:08

Зараз в Україні погрожують не тільки правозахисникам і журналістам, а й тим людям, які просто висловлюють іншу точку зору, ніж панує в державній пропаганді. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами співрозмовника видання, громадські діячі в Україні взагалі ніяк не захищені.

«Система не захищає, а бореться з у власному розуміння цього слова. Коли ми говоримо про справу Ноздровської, то там були загрози на її адресу, про які вона писала в тому числі до поліції, і ніякої реакції на це не було. Насправді зараз загрози отримають дуже багато не тільки правозахисників і журналістів, а й тих людей, які просто висловлюють іншу точку зору, ніж у нас панують в нашій державній пропаганді. І ці погрози так чи інакше виливаються в якісь подальші дії», - пояснює експерт.

«Конкретний випадок — 20 квітня минулого року з ножами напали на активіста Станіслава Сергієнко, якій відомий за акцією, яку вчинили студенти проти Міністерства фінансів, коли вони хотіли обмежити стипендії, і було таке метання тортом, це було в жовтні 2016 року. На Станіслава напали з ножами, слідство практично не ведеться, хоча одна з ультраправих організацій практично сказала, що це вона зробила. З тих пір Міністерство фінансів значно обмежило стипендії студентам, і ми практично не бачимо ніяких акцій протесту з цього приводу. Це такий акт залякування», - додає Чемерис.

За словами експерта, погрози з'являються навіть в мережі Фейсбук, і дехто не витримує цих погроз, виїжджаючи в результаті за кордон.

«Це явище настільки масове і на нього немає реакції, що можна говорити про свідомі дії з боку наших т.з. правоохоронців, які практично діють в контакті, в співпраці з ультраправими, які потім ці погрози втілюють в життя», - впевнений наш співрозмовник.

Володимир Чемерис нагадує, що в Україні вже траплялися вбивства адвокатів, які мали певну незручну позицію.

«Вбили адвоката, якій захищав російських офіцерів, яких судили в Голосіївському суді. Зараз є звернення щодо позбавлення адвокатського звання адвокатів Януковича. Але, на жаль, багато таких випадків є і в менш відомих справах. Так що говорити про якийсь захист не доводиться. Швидше треба говорити навпаки про тиск і навіть про насильницькі дії щодо тих правозахисників, які мають незручну позицію по відношенню до представників влади і ультраправих», - констатує експерт.

Нагадаємо, 1 січня поліція повідомила, що у Вишгородському районі Київської області знайшли тіло жінки. Виявилося, що це юристка Ірина Ноздровська, розшук якої почали 30 грудня. За даними поліції та попередніми даними експертизи тіла, Ірина загинула від множинних колото-різаних ран.