Останній прогноз Світового банку щодо України: аналіз від економіста Боярчука
11.01.2018 11:46

Прогнозуючи зростання української економіки в 2019 і 2020 роках на 4%, Світовий банк сподівається на впровадження певних реформ. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Коментуючи інформацію від ВБ про те, що зростання української економіки в 2018 році буде на рівні 3,5%, в 2019 і 2020 роках - 4%, наш співрозмовник зазначає наступне: «У 2018-му дійсно буде зростання, тому що основні джерела росту — приватне споживання і внутрішні інвестиції — демонструють сильну динаміку. Крім цього, у нас буде ефект від низької бази порівняння, тому що в 2017 році було падіння виробництва і видобутку вугілля через блокаду окупованих територій. В цьому році у нас ефект порівняльної бази буде відігравати позитивну роль. Крім того, у нас минулого року були негативні результати по сільському господарству, і є високі шанси, що два роки поспіль падіння не буде».

«З приводу 2019-2020 рр. я поки що нічого не можу сказати. Напевне, Світовий банк сподівається, що набудуть сили якісь реформи… Щоб прискорювати зростання економіки, треба, щоб в Україну заходили інвестиції, перетворювались якісь виробничі потужності. Поки що у нас з інвестиціями досить важко, і сказати з впевненістю, що ми за рік-два ще більше будемо зростати, я поки що не можу. Думаю, що це просто припущення Світового банку. Більше сподівання, ніж якась впевненість», - додає експерт.

Нагадаємо, інтернет-видання Новини України - From-UA раніше повідомляло про те, що Всесвітній банк залишив незмінним прогноз по зростанню ВВП України в 2018-2020 роках.