Юрчишин про зростання української економіки: Зазвичай Світовий банк обережний в своїх прогнозах
11.01.2018 12:10

Можливість того, що прогнози Світового банку щодо зростання української економіки можуть виправдатися, не така вже й велика. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи інформацію від ВБ про те, що зростання української економіки в 2018 році буде на рівні 3,5%, в 2019 і 2020 роках - 4%, співрозмовник видання зазначає наступне: «Мене трошки дивують ці цифри, тому що зазвичай Світовий банк обережний в своїх прогнозах, а тут такі визначні результати для України. Треба подивитись, що це за прогнози і на чому вони базуються. Але треба пам'ятати, що 2019 рік — це виборчий рік, і передвиборча кампанія, передвиборчі заходи почнуться вже навесні цього року. Це означає, що політизація економічних рішень буде надвисока. Це означає популізм і спроби провести популістичні рішення, в тому числі до бюджету, в тому числі надмірне підвищення мінімальних зарплат. Надмірне я маю на увазі в контексті можливостей економіки і реальних надходжень до бюджетів. Такі політично-популістичні заходи будуть домінувати».

В таких умовах можливостей, на думку експерта, не варто сподіватися на щось екстраординарне.

«Такого рівня можна було б досягти, якщо б була розблокована приватизація, якби запрацював малий і середній бізнес. Але приватизація у нас вже 4 роки законсервована. І те, що ми записали цього року в бюджет, підняли до 22 млрд грн показник надходжень до держбюджету від приватизації, це лише погіршить ситуацію, бо вказує на потенційну діру, яку потрібно залатати», - впевнений Юрчишин.

Крім того, додає економіст, не варто забувати про те, що хоч ми трошки й знизили борговий тиск, але він і досі значний.

«Невідомо, що буде і з боргом Януковича, і з боргом “Нафтогазу”. Крім того, давайте згадаємо, що гривня поки що не є стійкою валютою, а інфляція буде продовжуватися, хоча б тому, що є адміністрування в секторі житлово-комунальних послуг. І тому я не поділяю показник, якій записаний у бюджеті — 9%. Ми в дуже позитивних очікуваннях вказуємо на 12% принаймні, а в реальності може бути і вище інфляція», - каже Василь Юрчишин.

«Тому я не розумію, на основі чого зроблено такій оптимістичний сценарій. Ми обережніші і для 2018 року записуємо 2,5%, а внаслідок високої політизації 2019 року, швидше за все, буде менше. Можливо, буде плюс, але зовсім символічний плюс, тому що великі вибори — слід очікувати і протистоянь, і маніфестацій, слід очікувати великих витрат на припинення цих маніфестацій. Мирним шляхом, але на це теж потрібні кошти, які явно не мають інвестиційної природи, які б могли принести якісь додаткові кошти. А такого роду збурення, звичайно, будуть обмежувати входження інвесторів, капіталів в Україну. Тому, мені здається, треба акуратно дивитись, або запитати Світовий банк. Мабуть, він знає щось краще», - констатує співрозмовник видання.

Нагадаємо, інтернет-видання Новини України - From-UA раніше повідомляло про те, що Всесвітній банк залишив незмінним прогноз по зростанню ВВП України в 2018-2020 роках.