Сиротюк: В Україні стартувала президентська виборча кампанія. Це буде війна всіх проти всіх
15.01.2018 13:38

Російська агентура зараз буде використовувати будь-якій привід для збурення ситуації, щоб поставити лояльного президента чи повністю знищити Українську державу. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Коментуючи публікацію «листів Порошенка», наш співрозмовник зазначає наступне: «Петро Порошенко, як і більша частина української політичної еліти, належить до вихідців з постколоніальної, пострадянської політичної еліти, родом з СРСР, які знали, що Політбюро заходиться в Москві, які пов'язували себе з російською культурою, політикою значний період часу, які Москву бачили головним центром. Я хочу нагадати, що практично всі українські президенти, всі українські влади після обрання одразу їхали на поклін до Москви за звичкою, бо останні 350 років саме Москва давала ярлик на правління в Україні. Відповідно до Помаранчевої революції це взагалі було нормою політичної еліти пострадянської. Після Помаранчевої революції з'явилися перші втікачі в Росію — Бакай і йому подібні».

Після розвалу СРСР, продовжує Сиротюк, створивши незалежну Українську державу, Україна до кінця не перервала цю пуповину зв'язків, що зробили, до речі, країни Балтії.

«Всі країни Балтії поставили хрест на російському колоніалізмі, розвернулись обличчям до Заходу, вперто працювали, провели люстрацію, десовєтизацію, дерусифікацію, повернулися до свого національного коріння, і сьогодні вони є членами НАТО, ЄС. І попри постійне клацання зброєю на їхніх кордонах з боку Росії, сьогодні всі розуміють, що Балтія є частиною європейського простору, і Росії в цьому плані вже нічого не вдасться зробити», - зазначає депутат.

«Україна, на жаль, загравала з Росією і досить це робить, тому я не дивуюсь появі такого листа ще в 2007 році, коли це ще було частиною політичної норми і тренду. Інша річ, я не пам'ятаю точна, але мені здається, що на той час Порошенко обіймав посаду секретаря національної безпеки і оборони, бо він після революції отримав пост секретаря РНБО. Тому потрібно аналізувати не те, що він там говорив чи писав, а що він робив для зміцнення обороноздатності», - додає Сиротюк.

За словами співрозмовника видання, за часів Ющенка було підірвано обороноздатність держави, яка була знищена у часи Януковича.

«Саме тоді катастрофічно скоротили кількість Збройних сил України, бо за “поганого” президента Кучми ЗСУ сягали 700 тисяч, а за “помаранчевого” президента Ющенка почалося стрімке зниження ЗСУ. Ющенко зупинив призов. Солдати були переведені на контрактну службу за територіальнім принципом, тобто в Криму почали служити виключно кримчаки, які були вражені тією пропагандою… Попри певні заяви, жодної адекватної державної політики щодо одержавлення Криму і Донбасу не було, що й закінчилось цією катастрофою, коли було підписано Меморандум про національну єдність. Не знаю, чи має до цього відношення Петро Порошенко, бо його автором був тодішній глава президентської адміністрації Рибачук Олег, що стало фактично національною катастрофою, бо реанімувало Партію регіонів в української політиці», - пояснює Сиротюк.

За словами експерта, якщо буде знайдено реальні аргументи і підстави чи до підриву обороноздатності у ті часи, коли Порошенко займав посаду секретаря РНБО, чи якісь конкретні дії, які згодом могли вплинути на ситуацію в Криму, то очевидно, що це є підставою для процедури імпічменту.

«А цей лист в даному випадку свідчить про те, що в Україні стартувала президентська виборча кампанія. Це буде війна всіх проти всіх, це буде війна з тонами компромату, якій будуть викидати політики один на одного, і це буде, на жаль, важкий час для України, бо більша частина політичного класу забуде, що в країні йде війна, що країна знаходиться в умовах зовнішньої агресії і інтервенції з боку Росії, що російська агентура буде використовувати будь-якій привід для збурення ситуації для того, щоб змінити ситуацію на свою користь, поставити лояльного президента чи повністю знищити Українську державу. От це найгірший варіант», - констатує депутат.

Той факт, що листи було оприлюднено сами в Грузії, на думку нашого співрозмовника, не є дивним.

«Йде боротьба. Петро Порошенко на хвилі піару надав громадянство купі людей після Революції Гідності, в тому числі Михаелу Саакашвілі, потім у них стався жорсткий особистісний конфлікт. Очевидно, що це війна не на життя, а на смерть, і ці дві сторони будуть використовувати всі аргументи, в тому числі і такі, для того, щоб знищити суперника. Але я б не загострював увагу на листі. Я думаю, що такі листи, розписки, підписки могли давати багато українських політиків. Тут треба подивитися, що вони робили в той час, тому що, на жаль, боротьби з російською агентурою в Україні ані в силових структурах, ані в органах державної влади, ані в політичних партіях ніхто так і не розпочинав. Мені здається, що крім подібних розписок, які виглядають цілком правдоподібними, можуть бути ще розписки про співпрацю з ФСБ, може бути надання якоїсь розвідінформації в бік Росії», - додає Юрій Сиротюк.

Нагадаємо, нещодавно журналісти грузинського телеканалу "Руставі-2" оприлюднили документи, що приписуються руці чинного президента України Петра Порошенка. Нібито ці документи є копіями звернень Петра Порошенка в ФСБ і датовані лютим 2007 року. В Адміністрації президента вже назвали листи фейком.