Матвієнко: В Україні існує автократична система безвідповідальності влади перед суспільством і навпаки
17.01.2018 11:52

Через необов'язковість виконання українського законодавства, його складність і суперечливість, взаємини всередині суспільства формуються на загальних уявленнях, що таке добре, що поганее. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів політичний експерт Костянтин Матвієнко.

За словами нашого співрозмовника, фактично права і свободи українських громадян визначаються власною суб'єктністю громадян.

«Всього комплексу демократичних прав і свобод в Україні ніколи не було запроваджено. В Україні існує автократична система безвідповідальності влади перед суспільством і суспільства перед владою. Тобто фактично українські права і свободи громадян визначаються власною суб'єктністю громадян: наявністю у них зброї, фізичною можливістю себе захисти, зв'язків, грошей тощо», - пояснює експерт.

«Україна існує, з одного боку, в такому вакуумі прав і свобод, а з іншого боку, через необов'язковість виконання українського законодавства, його складність і суперечливість, взаємини всередині суспільства формуються на загальних уявленнях, що таке добре, що погане, що таке право, справедливість і таке інше. Тому в Україні поширені такі речі, як шахрайство, необов'язковість виконання угод тощо», - додає Матвієнко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що демократія в усьому світі в 2017 році перебувала «під тиском та відступала», оскільки Сполучені Штати у 2017 році «зрікалися» своєї традиційної ролі захисника демократичних ідеалів, натомість Росія та Китай «збільшують репресії» на своїх територіях та «експортують свій згубний вплив» назовні, йдеться в оприлюдненій 16 січня доповіді міжнародної правозахисної організації Freedom House.