Правозахисник Чемерис розповів, що сталося з українською демократією після Майдану
17.01.2018 12:11

Якщо казати, що останні роки стали роками скорочення демократії у всьому світі, то мабуть, демократія була майже знищена саме в Україні. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Розмірковуючи про посилення антидемократичних тенденцій в світі та в Україні зокрема, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ми бачимо просто тоталітарні тенденції, які з'явилися після Майдану, які полягають в практично становленні цензури, в заборонах книжок, фільмів. Ми спостерігаємо переслідування журналістів аж до кримінальної відповідальності за висловлення їхніх поглядів. Ми маємо говорити і про вбивства журналістів — Бузини, Шеремета, адвокатів — Грабовського, Ноздровської».

«Якщо казати, що останні роки стали роками скорочення демократії у всьому світі, ми можемо казати, що, мабуть, найглибше демократія була скорочена чи майже знищена саме в Україні», - додає експерт.

Формулювання, що США зрікалися своєї ролі захисника демократії, за словами правозахисника, не є зовсім коректним.

«В принципі, США грали роль “світового жандарму”, тобто якраз вели боротьбу проти демократичних тенденцій в країнах Третього світу. Зараз, коли прийшов до влади президент Трамп, ми бачимо, що почалось згортання демократії і втручання США в майбутні вибори в Мексиці, де може перемогти кандидат, якій виступає за звільнення Мексики від впливу США. І багато інших прикладів можна навести», - констатує Володимир Чемерис.

Нагадаємо ,раніше повідомлялося про те, що демократія в усьому світі в 2017 році перебувала «під тиском та відступала», оскільки Сполучені Штати у 2017 році «зрікалися» своєї традиційної ролі захисника демократичних ідеалів, натомість Росія та Китай «збільшують репресії» на своїх територіях та «експортують свій згубний вплив» назовні, йдеться в оприлюдненій 16 січня доповіді міжнародної правозахисної організації Freedom House.