Це процедура виходу з українського рамадану. Капранов розповів, де і з ким купається на Водохреща
19.01.2018 11:21

Купання на Водохреща - це свято, яке може собі організувати кожний виключно сам. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

За словами нашого співрозмовника, купання на Водохреща - це свого роду корисний струс після довгих свят, що дуже потрібен для нормального існування.

«Для мене і сусідів по ополонці - письменників-друзів і взагалі тих, хто з нами приходить, - це що називається розколядати. Адже ми не просто купаємось, ми ще й співаємо колядки! Це така процедура виходу з українського рамадану. І так її сприймає більшість з тих, хто купається на Водохрещення», - каже письменник.

Капранов зізнається, що купається «традиційно не там, де попи, а напроти Гідропарку у Києві, з моржами».

«Християнство давно вже зжилося зі старими традиціями, і наше купання це скоріш така суміш християнства і язичництва. На 70% це язичництво, а на 30% залишилося християнства, тому що всі колядки у нас йшли в християнському варіанті. Тому це такій цікавий мікс, якій дозволяє прокинутися, вийти з циклу свят, повернутися до роботи, зустрітися з друзями. Це свято, яке може собі організувати кожний виключно сам», - зазначає співрозмовник видання.

«Ми вже не перший рік купаємось, і компанії міняються. Нам вдалося заманити в ополонку власних дружин, але вони кілька років покупалися і припинили. Дітей теж. Є така стала компанія — ми, наш старший брат Сергій, письменники і поети, які щороку це роблять, а решта міняється. Це дуже добре, тому що нам вдалося подарувати це свято багатьом людям, які, як на голку підсіли і чесно зізнаються, що жодного року не пропускають. І це приємно — бачити, як позитивно вплинув на людину», - додає Дмитро Капранов.