Таран про справу Саакашвілі: Якщо все перетвориться на шоу, програють навіть «поціновувачі київського снігу»
23.01.2018 11:44

Справа Саакашвілі має перейти в абсолютно раціональне і спокійне русло. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог Сергій Таран.

За словами нашого співрозмовника, всі звинувачення і всі кримінально-адміністративні справи, які пов'язані з Саакашвілі, мають бути вирішені насамперед у суді.

«Насправді, чи законно, чи незаконно він перебуває на території України, про що скаже суд, це одна проблема. А те, що проти нього висунуті серйозні звинувачення в фінансуванні Курченка — це інша справа. Ці звинувачення можуть бути й неправдивими, а можуть бути й правдивими, але важливо, щоб це сказали експертиза і слідство».

«Я, наприклад, вважаю, що до такої експертизи можуть бути залучені і іноземні експерти», - додає Таран.

В залежності від результатів розслідування, на думку експерта, з'ясується решта важливих справ.

«Наприклад, якщо плівки правдиві, то очевидно має бути кримінальна і адміністративна відповідальність. А може бути і політична відповідальність. Якщо з'ясується, що слідство недостатньо чітко зібрало всі відомості, і суд з'ясує, що плівки правдиві, але слідство проведене неправильно, тоді Саакашвілі має понести політичну відповідальність, як зараз, наприклад, несуть низка американських політиків, які контактували з росіянами і не сказали про це американській громадськості», - каже наш співрозмовник.

За словами Сергія Тарана, зараз навколо Саакашвілі спостерігається дуже високе емоційне нагнітання.

«Журналісти і всі ми звертаємо увагу на якісь емоційно сказані фрази, на якісь екстраординарні дії. Ну, це не є політика. Політика — це політика раціоналізму, розрахунку, аргументів і фактів. Тому дуже би хотілось, щоб ця справа перейшла в абсолютно раціональне спокійне русло», - каже аналітик.

«Якщо з'ясується, що плівки підроблені, як каже захист, то має бути відповідальність, але з іншого боку — тих, хто це оприлюднював. Тому треба до цього підходити абсолютно раціонально, інакше ми перетворимо свою країну на театральне шоу. І від цього ніхто з нас не виграє. Навіть ті, хто каже, що їм дуже дорогий київський сніг», - резюмував політолог.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що колишній грузинський президент і голова партії «Рух правих сил» Михайло Саакашвілі впевнений, що його можуть позбавити легального права на перебування на українській території.