Військові навчання і НАТО: експерт Козій розставив всі крапки над «і»
24.01.2018 11:47

Основна мета навчань з участю іноземних військових - це досягнення сумісності, злагодженості під час проведення спільних операцій. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Коментуючи інформацію щодо підписання закону про допуск іноземних військових на територію України для участі у військових навчаннях в 2018 році, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, всі ці навчання, які заплановані сьогодні, відбуваються відповідно до закону України. Вони, як правило, готуються щорічно через Міністерство оборони, Кабінет міністрів, і ВР приймає відповідне рішення. Ясно, що це питання обов'язково розглядається в РНБО. Зміст навчань, як правило, кожного разу регулюється до необхідності набуття певних навичок ЗСУ. Як правило, це робиться для сухопутної групировки, для військово-повітряних і військово-морських сил. Для всіх цих навчань розробляється окремий сценарій: затверджуються плани проведення, календарні графіки. Узгоджується зі всіма сторонами і пропонується в рамках Партнерства заради миру, або в рамках Міжнародного співробітництва, і після цього складається відповідний закон».

Якщо ми проводимо навчання в рамках Партнерства заради миру, продовжує експерт, то це багатонаціональні навчання, в яких задіяні не тільки американці, а й військовослужбовці з інших країн.

«Основна мета — це досягнення сумісності, злагодженості під час проведення спільних операцій. Без вміння військових комунікувати один з одним з різних країн мі не зможемо добитися злагоджених дій. А це треба робити, тому що держава виконує певні міжнародні зобов'язання, з одного боку, з іншого, вона повинна вміти працювати в рамках досягнення оперативної взаємосумісності, яка вимагається від нас при досягненні мети, яка пов'язана з інтеграцією в НАТО», - наголошує Ігор Козій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що глава Верховної Ради Андрій Парубій схвалив прийнятий парламентом закон №7428 про допуск іноземних військових на територію України для участі у військових навчаннях в 2018 році.