Цибулько про субсидії в Україні: Як зміниться ситуація після завершення виборчої кампанії
24.01.2018 12:22

Рано чи пізно з початком монетизації прийдеться платити за послуги ЖКГ живими коштами, інакше житлово-комунальна сфера просто не реконструюється. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

За словами нашого співрозмовника, доки платоспроможність населення не відновлена, держава змушена компенсувати витрати на житлово-комунальні послуги частково з бюджету.

«Звичайно, що державні кошти не бездонні, але зараз основне завдання по роботі з субсидіями — стимулювати населення до енергоефективності. Все одно рано чи пізно з початком монетизації прийдеться платити живими коштами, інакше житлово-комунальна сфера просто не реконструюється. Вона і так залишається на рівні технологій з середини минулого століття», - констатує експерт.

«Я думаю, до завершення виборчої кампанії, президентської і парламентської, все ж такі політичний клас буде намагатися адресно працювати з громадянами, але після виборів адресна монетизація почне набирати обертів і переходити в формат прямих плат без пільг. Тобто прямі ринкові відносини і все, інакше жилкомгосп не модернізується», - додає Цибулько.

За словами експерта, «субсидії — це погано, тому що люди не зовсім відчувають, що платять саме вони».

«По суті, правильніше було, коли б економіка підняла пенсії і заробітні плати до такого рівня, щоб плата за комунальні послуги складала хоча б четвертину від мінімальної заробітної плати. А у нас складається так, що іноді плата за ЖКГ перевищує мінімальну заробітну плату», - наголошує співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що середній розмір призначеної субсидії на одну сім'ю у грудні 2017 року порівняно з листопадом минулого року зменшився на 27,2% – до 993,4 гривні.