Економіст Боярчук розповів, чому ніхто досі не бажає «паркувати» свої гроші в Україні
29.01.2018 12:35

Україна макроекономічно стабілізувалася, але макроекономічної стабільності недостатньо для того, щоб будувати сучасну економіку. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

На думку нашого співрозмовника, інформація про те, що станом на початок 2018 року Україна опустилася в рейтингу інноваційних економік світу (Global Innovation Index) з 42-го на 46-е місце, відповідає реальності.

«Якщо взяти країни Європи, то яка ще країна на захід від нас має ще гіршу ситуацію, ніж ми? Навіть Молдова чи Білорусь почувають себе набагато краще. Причини відомі — відсутність захисту прав власності, що є ключовим елементом, щоб щось інвестувалось, вибудовувалось, розвивалось. Навіть якщо говорити про диктаторській режим по типу Лукашенко, то гарантії права власності власності є, тобто якщо ви домовились, то він вам, принаймні на період свого правління, щось гарантує. В Україні немає такого гаранта і суди не працюють», - зазначає експерт.

«Тобто ми практично відійшли від якогось механізму диктатури, де є одна людина, назвемо її напівмонарх, якій наглядає за процесом. Але повноцінного верховенства права, де суди приймають справедливі рішення, які визнаються, ми до цього ще не прийшли. І виходить ось така ситуація, коли робити бізнес і розвивати мало хто хоче. Це тягне за собою всі інші проблеми», - додає Дмитро Боярчук.

За словами економіста, Україна «макроекономічно стабілізувалася, але макроекономічної стабільності недостатньо для того, щоб будувати сучасну економіку».

«Є купа юрисдикцій, де можна “припаркувати” свої гроші, де вони будуть захищені, де можна заробляти і вести бізнес по зрозумілим правилам. В Україні, на жаль, правила незрозумілі. Дуже часто вони можуть змінюватися», - резюмує співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що станом на початок 2018 року Україна опустилася в рейтингу інноваційних економік світу (Global Innovation Index) з 42-го на 46-е місце. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.