Економіст Нів'євський пояснив, які держпідприємства 100% мають бути приватизовані
31.01.2018 11:49

Приватизація - позитивна річ, оскільки держава не є ефективним власником. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA заявив експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олег Нів'євський.

За словами нашого співрозмовника, приватизація - позитивна річ, оскільки держава не є ефективним власником.

«Якщо брати важливу для національної безпеки структуру, це ще можна погодитися, але те, що стосується активів бізнесу, мені здається, це абсолютно неефективна річ. Якщо взяти, наприклад, аграрний бізнес, то дивимось, наприклад, ДПЗКУ підприємство, потім аграрний фонд, “Укрспирт” - всі вони належіть державі, але їхня економічна діяльність неефективна взагалі. Це збитки, які потрібно покривати. А тим більше, що діяльність таких підприємств якимось чином перешкоджає діяльності приватного бізнесу. Тобто багато таких негативних речей», - пояснює економіст.

Те ж саме, продовжує експерт, можна сказати і про державну землю.

«Якщо брати сільськогосподарську землю, її у нас біля 10 млн га, тобто досить великий масив, і він знаходиться в державних руках. Якщо подивиться на те, що там робиться, і порівняти з тим, що відбувається на приватних підприємствах, то на державних землях це, по-перше, дуже велике корупційне джерело: для того, щоб там працювати, потрібно укладати договори. А тих договорів нема, тому що вони якимось чином підпорядковані іншим державним підприємствам. І виходить так, що на тих землях хтось працює, отримує якісь прибутки, а держава з цього ніякої вигоди не має, тому що не зареєстровані договори оренди», - каже Олег Нів'євський.

Приватизація, за словами експерта, може посприяти значному зменшенню певних втрат для держави.

«Якщо такі підприємства будуть приватизовані і потраплять в добрі руки, я думаю, що діяльність зможе налагодитися. Що стосується аграрного фонду, то у нас їх є два: є публічне підприємство і є державна бюджетна установа. В принципі, бюджетна установа знаходиться вже в стадії закриття, а новий аграрний фонд, звичайно, можна приватизувати», - додає економіст.