Мрії про транш: Кушнірук пояснив, що насправді бентежить експертів МВФ
05.02.2018 12:46

На сьогоднішній день немає принципових проблем з законом про Антикорупційний суд. Більш питань стосовно ціни на газ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, на сьогодні не можна стовідсотково гарантувати те, що Україна отримає черговий транш МВФ, тим не менш, принципових перешкод для цього немає.

Коментуючи заяву представників Фонду щодо того, що умовою виділення траншу кредиту для України є ухвалення закону про Антикорупційні суди і приведення цін на газ до ринкового рівня, наш співрозмовник зазначає наступне: «На сьогоднішній день я не бачу принципових проблем з законом про Антикорупційний суд, тому що там більше шумихи, ніж розбіжностей. Більш питань по ціні на газ - як саме рахувати. Якщо рахувати, щоб діяльність “Нафтогазу” була не збитковою для комунальних потреб і для населення, то в цьому випадку ціна газу, якій вони мають закуповувати, і ціна газу, за яку вони продають, вона не повинна бути збитковою, тобто вони мають продавати з прибутком для себе, може, зовсім з маленьким, але з прибутком».

За словами Кушнірука, та формула, яка була затверджена в свій час урядом, має «некоректність».

«Формула передбачає, що є ціна на газ на зовнішніх ринках протягом року, і вираховується середня ціна на цей газ за попередні 9 місяців. Хоча в той же час насправді “Нафтогаз” не купує весь цей час газ за кордоном. Він купує його переважно навесні і влітку. Так от ціна на газ на весні і влітку завжди нижча, ніж протягом року, тобто в середньорічному вимірі, тому що в теплу пору газ нікому потрібний, а зберігати його мало хто має можливість. У нас є великі потужності для зберігання газу. Тому ми можемо купувати його наперед з доволі суттєвою знижкою. І таким чином позиція уряду може полягати у наступному: давайте виходити не з якоїсь середньої величини на газ, а виходити з ціни, по якій ми купуємо. Насправді не повинна бути ситуація, коли би ми продавали газ населенню за ціною нижчою, за ту, яку за нього заплатили. Але знайти компроміс можливо», - каже Борис Кушнірук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в Міжнародному валютному фонді заявили, що умовою для перегляду програми розширеного фінансування і виділення траншу кредиту для України полягає в ухваленні закону про Антикорупційні суди і приведення цін на газ до ринкового рівня.