Як діяти у випадку неприбуття поліції за викликом?
07.02.2018 19:03

Декілька місяців тому в Дніпропетровській області розпочав функціонувати єдиний контактний центр, який займається обробкою дзвінків, що надходять на лінію «102». Єдиної думки стосовно якості роботи такого центру ще не сформовано, однак, протягом останнього часу люди достатньо часто скаржаться на роботу операторів та на несвоєчасний приїзд правоохоронців, пише в блозі Ігор Шемет.

Основна проблема полягає у тому, що такий центр знаходиться у м. Дніпро та обслуговує всю Дніпропетровську область. Саме тому, оператори контактного центру не завжди мають можливість зорієнтуватися де саме знаходиться заявник та відправити туди екіпаж поліції вчасно та оперативно.

Іноді трапляються випадки, коли поліція взагалі не прибуває за викликом, що може привести до вкрай негативних наслідків, які іноді бувають невідворотними.

У зв’язку з цим виникають питання: «Хто має відповідати за неприбуття поліції?» та «Як притягнути до відповідальності винних осіб? ».

Слід зазначити, що порядок прийняття заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події урегульовано Інструкцією про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події.

Так, відповідно до пункту 1 вищезазначеної Інструкції прийняття заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події незалежно від місця і часу їх учинення, повноти отриманих даних, особи заявника здійснюється цілодобово і невідкладно тим органом поліції, до якого надійшла заява чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію, або слідчим, або іншою посадовою особою органу поліції, якою самостійно виявлено з будь-якого джерела обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Облік таких заяв та повідомлень проводиться уповноваженими працівниками чергових частин органів поліції, працівниками інших структурних підрозділів цих органів, яких призначено підмінними черговими в установленому порядку, оператором телефонної лінії «102» або іншою посадовою особою.

При особистому зверненні заявника до органу поліції із заявою чи повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію уповноважений працівник чергової частини або інша службова особа в кімнаті для приймання громадян цілодобово оформляють протоколи усних заяв і відразу реєструють заяви в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події (далі — журнал ЄО), форма якого наведена в додатку 2 до цієї Інструкції.

Форма журналу ЄО є єдиною для всіх органів поліції.

За правильність ведення журналу ЄО відповідає уповноважений працівник чергової частини органу поліції.

Повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події, отримані оператором телефонної лінії «102», вносяться до робочого зошита, в якому зазначаються відомості про дату та час надходження повідомлення, хто повідомив (П.І.Б., місце проживання/місцезнаходження, телефон), стислий зміст заяви. Уся отримана інформація про кримінальні правопорушення та інші події після її внесення до робочого зошита відразу передається до органів поліції для реагування, про що робиться відмітка в робочому зошиті (кому передано повідомлення, номер реєстрації в журналі ЄО органу поліції).

Пунктом 2 Інструкції визначено, що уповноважений працівник чергової частини органу поліції, отримавши заяву (повідомлення) про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію, відразу реєструє її (його) в журналі ЄО та направляє на місце події слідчо-оперативну групу чи групу реагування.

Заяви або повідомлення фізичних або юридичних осіб про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію можуть бути усними або письмовими. Усні заяви про вчинення кримінального правопорушення заносяться до протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення або таке, що готується, форма якого наведена в додатку 3 до цієї Інструкції, який підписують заявник та посадова особа, яка прийняла заяву.

Отже, після прийому та реєстрації дзвінку на лінії «102» оператор контактного центру може передати інформацію уповноваженому працівнику чергової частини органу поліції і після цього останній направляє відповідний екіпаж до місця події. З цього вбачається, що відповідальною особою за неприбуття поліції може бути не лише оператор контактного центру, а і відповідальна службова особа чергової частини на місцях.

Так, для з’ясування всіх обставин протиправної бездіяльності поліцейських у вигляді неприбуття Ви маєте право звернутися до скаргою до Головного управління національної поліції та направити аналогічну скаргу для контролю в органи прокуратури. Така скарга має бути розглянута протягом одного місяця та за результатами її розгляду Вас мають повідомити належним чином.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про звернення громадян» органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об’єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов’язані об’єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову.

Згідно п. 4.4 Наказу МВС України №1177 від 10.10.2004 р. рішення, які приймаються за зверненнями, повинні бути мотивованими та ґрунтуватися на нормах чинного законодавства. Посадова особа, визнавши заяву такою, що підлягає задоволенню, зобов’язана забезпечити своєчасне і правильне виконання прийнятого рішення, а в разі визнання скарги обґрунтованою — негайно вжити заходів до поновлення порушених прав громадян.

Відповідно до п. 1 Указу Президента України № 109/2008 від 07.02.2008 р. не допускається надання неоднозначних, необґрунтованих або неповних відповідей за зверненнями громадян, із порушенням строків, установлених законодавством, безпідставної передачі розгляду звернень іншим органам.