Соціолог Бекешкіна розповіла, чи дійсно українці стали жити гірше
08.02.2018 12:34

«Погіршення економічної спроможності», про яке йдеться в дослідженні Центру Разумкова, насамперед пов’язане з невідповідністю сподіванням українців. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла соціолог, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України та глава фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Коментуючи дані дослідження Центру Разумкова, згідно з якими українці в 2017 році відчули погіршення економічної спроможності, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Спостереження абсолютно не є надійним аргументом. Скоріше йдеться саме про відчуття людей. Розумієте, така у нас цікава ситуація. Якщо подивитись на щорічне дослідження, яке проводиться наприкінці року, то у нас з року в рік взагалі все гірше і гірше. Ну так же не буває. Очевидно, що, з одного боку, це процес невідповідності сподівань людей і реальності, тобто люди сподівалися на краще, але так не вийшло».

З одного боку, аналізує ситуацію експерт, ціни і справді зростають. Але якщо брати останній рік, то, скоріше, це є наслідком зростання доходів людей.

«Тобто завжди, коли доходи зростають, то зростають і ціни. Це об'єктивно. Якщо держава підвищує пенсії, зарплату в державному секторі, очевидно, що вони повинні підвищуватися і в недержавному секторі. Що стосується підвищення мінімальної заробітної плати, то це просто вивело з “тіні” зарплати, тому що дуже часто платять мінімалку, а все інше в конвертах. А це вже виведені з “тіні” гроші, з яких треба платити податок. Треба більше платити продавцям, треба більше платити в недержавному секторі. І однозначно пенсіонери, які раніше не могли собі дозволити купувати м'ясо, деякі з них зараз можуть, якщо навіть ціни зросли. Це процес не лише український, всюди так. Але зарплати і пенсії підняли не всім, а ціни підвищилися», - звертає увагу Бекешкіна.

Таким чином, констатує експерт, для певної частини людей це справді було погіршення.

«Для одних це було об'єктивно погіршення, для інших це було невідповідність їхнім сподіванням і реаліям. Наприклад, зросли зарплати і пенсії, ось тут би і купити щось, але ціни зросли. І зростають не тільки ціни на продукти. Ми бачимо, що зростає вартість проїзду. Йде і підвищення доходів, але, повторюю, не для всіх», - додає співрозмовниця видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, згідно з даними дослідження Центру Разумкова за підсумками 2017 року, українці відчули погіршення економічної спроможності. Значення Індексу поточної економічної спроможності станом на кінець 2017 року становило 89,5. Незважаючи на те, що це суттєво вище від показника кінця 2016 року, проте помітно поступається значенням індексу упродовж липня-жовтня.