Стрітення Господнє 2018: що не можна робити 15 лютого
15.02.2018 10:55

Свято Стрітення Господнє в 2018 році православні відзначають 15 лютого, в четвер. Стрітення входить в число дванадесятих свят – 12-ти головних дат, що відзначаються православною церквою, присвячене це свято принесенню в храм немовляти Ісуса.

На латині назва свята звучить як Praesentatio Domini, це означає «представлення Господа». А слов’янський корінь слова «стрітення» означає «зустріч».

Це свято символізує зустріч всіх людей, всього людства з Богом. Відзначається Стрітення Господнє 2018 у православній традиції 15 лютого, католики ж святкують 2 лютого.

Стрітення Господнє 2018: історія свята

У цей день, за новозавітної легендою, Діва Марія і Йосип прийшли з Вифлеєму в Єрусалим з немовлям Ісусом. Це був 40-й день після його народження. Марія і Йосип принесли Богонемовля в Єрусалимський храм, щоб принести жертву за первістка.

У храмі вони принесли в жертву двох голубів – символ чистоти і святості. Захарія ставить Марію з немовлям на місце дівчат, а не дружин, оскільки вона народила, зберігши невинність.

Сретение Господне 2018

Стрітення Господнє 2018: що не можна робити 15 лютого

У той же час, коли Марія з Йосипом та Ісусом були в храмі, туди прийшов і старець Симеон. Він прожив довгі роки для того, щоб переконатися, що діва зможе народити сина, як було передбачено у пророка Ісаї.

Побачивши немовля Ісуса, Симеон віщує про його подальшу долю і про те, що йому судилося Спасителем.

Чутки про Ісуса Христа дійшли до царя Ірода, і Марія з Йосипом змушені були піти в Галилею, а потім до Єгипту, щоб врятуватися від розправи.

Стрітення Господнє 2018: як святкують

Відзначати Стрітення як велике свято почали в 544 році. У храмах йдуть служби, священики одягаються в урочисті шати.

В цей день проводять освячення церковних свічок і води – на знак Божественної благодаті.

сретение господне 2018 что нельзя, свечки, храм

Стрітення Господнє 2018: що не можна робити 15 лютого

Перед початком Божественної Літургії в храмах на амвоні перед Царськими вратами освячують свічки і роздають їх віруючим.

Цей звичай прийшов до православ’я від католиків. Ще в 1646 році митрополит Київський Петро Могила видав свій требник, де описав обряд хресних ходів із запаленими світильниками.

У народі вірили, що свічки, освячені на Стрітення, можуть захистити будинок від блискавки і пожежі.

Запалювати Стрітенську свічу можна було, тільки якщо відбувалося стихійне лихо, починалася пожежа, стояли складні пологи, якщо людина важко захворіла.

Вмираючому теж давали Стрітенську свічу, вважалося, що так йому буде простіше покинути світ живих і знайти спокій.

сретенье господне 2018

Вода, яку також освячують на Стрітення, шанують і використовують так само, як водохресну. Ще раніше її не приносили з церкви, а збирали з танучих бурульок.

Стрітенську воду використовують для лікування, для очищення житла і від пристріту. Нею промивають рани, п’ють, кроплять нею худобу і вулика, мандрівників перед далекою дорогою і воїнів перед боєм.

Стрітення Господнє 2018: що не можна робити в цей день

Стрітення належить до найголовніших християнських свят. У ці дні віруючим забороняється

лаятися,
робити прибирання,
вишивати,
прати,
працювати в городі,
митися.

Остання заборона стосується не вмивання або душу, а походу в лазню. Адже для цього потрібно наколоти дров, наносити води – тобто попрацювати фізично.

сретение господне 2018 рукоделие

Стрітення Господнє 2018: що не можна робити 15 лютого

Одна з головних заборон на Стрітення стосується подорожей і відряджень. Вважається поганою прикметою відправлятися 15 лютого в далеку дорогу. Це може погано закінчитися.

Церква не робить заборони на те, щоб вишивати, в’язати, вишивати в дні православних свят. Тому якщо не вірите в прикмети, то можете займатися своєю улюбленою справою.

Як в будь-яке з двунадесятих свят, в день Стрітення не можна працювати. Але існує виняток. Якщо робота на благо інших людей, то вона дозволена і в свято.

У свято не можна нудьгувати і сумувати. Стрітення – це радість зустрічі, а відзначати його прийнято в веселощах.

У день Стрітення йдуть до церкви. У храмах проходить урочисте богослужіння і молебень.