Олександр Мороз пояснив, навіщо люди при владі вдають, ніби вірять в Бога
16.02.2018 16:18

Церква сьогодні в Україні використовується як інструмент політичної боротьби. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український політик та громадський діяч, Голова Верховної Ради України у 1994–1998 та 2006–2007 роках Олександр Мороз.

За словами співрозмовника видання, церква, безумовно, впливає на суспільні відносини, і особливо це стосується тих, хто вірує насправді, а не фарісействує.

«На превеликий жаль, сьогодні особливо у владі переважна більшість людей вдають, що вірять, для того, щоб попасти в відповідний кадр і таким чином долучитися до вірян. Нібито це й є суттю представників влади. Насправді це не так. Це все одно, що до храму пройти пішки, просто що за 10 м до храму під'їхати мерседесом 600 броньованим, а далі вже пішки, «на камеру», - пояснює Мороз.

За словами експерта, сьогодні в Україні церква використовується як інструмент політичної боротьби.

«За Конституцією держава відділена від церкви, церква від держави. Не відділені громадяни, тому громадянам треба створювати передумови для того, щоб вони свої потреби віруючих могли задовольняти безперешкодно. А, на превеликий жаль, церква сьогодні в Україні використовується як інструмент політичної боротьби, і в зв'язку з цим ми спостерігаємо, що то підпалюються споруди церковні, то йде захоплення храмів, то, вибачте, дурні коментарі з боку наставників відповідних єпархій чуємо. Це все не випадкові речі, це є все, що роз'єднує людей, що породжує ненависть, злостивість, це те, чого не можна робити в суспільстві. І завдання держави, влади перш за все, у тому, щоб нейтралізувати такі прояви. Сьогодні цього не вистачає», - каже наш співрозмовник.

Що ж стосується потреби дотримуватися Посту, то Олександр Мороз зазначає наступне: «Піст відповідає фізіологічним потребам людей. Тому той, хто вірить і хто не відносить себе до віруючих, час від часу має керуватися вимогами Посту, оскільки він поліпшує здоров'я людини, і це потреба кожного організму».